• A +
  • A -
  • print

400 mio. kroner til kulturlivet

23.08.2018 af Anine Fuglesang DMF

Pengene skal blandt andet gå til landsdelsorkestrene og Det Kongelige Teater. Men hvor er den rytmiske musik, spørger Anders Laursen, formand for Dansk Musiker Forbund.

Foto: Anders Hviid

Kulturmødet på Mors starter i dag. Og det er med meldingen om, at dansk kulturliv tilføres 400 millioner kroner over de næste fire år. Midlerne skal findes i den kommende finanslov.

Det meddelte kulturminister Mette Bock (LA) i en pressemeddelelse aftenen før kulturmødet starter.

Regeringens tiltag kommer efter massiv kritik af de store besparelser, som kulturlivet har været lagt under – og fortsat vil være. Regeringen fastholder nemlig stadig det såkaldte omprioriteringsbidrag, som betyder, at landsdelsorkestrene, Det Kgl. Teater, museer, teatre etc. er pålagt at spare 2 procent hvert år.

Med en samlet bevilling på 400 mio. kr. over de kommende fire år tager vi nu hånd om nogle af de presserende udfordringer på kulturområdet, og samtidig får vi mulighed for at investere i en række nye indsatsområder.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Orkestrene skal styrkes

Dannelsen, eliten og vækstlaget skal prioriteres, lyder det i det nye forslag. Pengene skal primært gå til de store statslige institutioner som Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Rigsarkivet og Det Kongelige Teater, som i alt skal tilføres 89,5 millioner kroner. Desuden får Det Kongelige Bibliotek 63 millioner kroner.

Blandt de nævnte indsatsområder er også landets orkestre og teatre. Der afsættes 15 mio. kroner i perioden 2019-2022 til de fem landsdelsorkestre for ”at styrke den klassiske orkestermusik i hele landet.” Samtidig afsættes der til 12 mio. kroner i tilskud til teatrenes landsdelsscener.

Kulturminister Mette Bock udtaler følgende i pressemeddelelsen:

Endelig har regeringen en ambition om at give orkestermusikken og teatrene i hele Danmark et løft. Det gør vi ved at investere ekstra midler i landsdelsorkestrene på kryds og tværs af landet. Også de store teatre i Danmark vil blive tilført ekstra midler – til gavn for os alle.

Hvor er den rytmiske musik?

Om den nye udmelding fra kulturministeren siger Anders Laursen, formand for Dansk Musiker Forbund:

400 millioner kroner til kulturen er en tiltrængt og positivt beslutning for de udvalgte institutioner. Blandt andet for Det Kongelige Teater og landsdelsorkestrene. Men det dækker slet ikke de huller, som 2 procents-besparelserne forårsager, og som regeringen uheldigvis vil fortsætte med, selvom mange politikere har taget afstand fra dem. Se blandt andet på uddannelsesinstitutionerne, som fortsat rammes.

Anders Laursen fortsætter:

Derudover er den rytmiske musik ikke blevet tilgodeset, hvilket er problematisk, gammeldags og kulturelt ilt-fattigt.

At kulturministerens udspil netop kommer aftenen før kulturlivet mødes på Mors er ikke i orden, mener Anders Laursen.

At sætte et plaster på såret med et økonomisk udspil dagen før kulturmødet er  desværre en måde at imødegå mange spørgsmål om besparelser samtidig med, at kun særligt udvalgte får hjælp. Kulturlivet takker for tilførslen, men opfordrer samtidig til, at der tænkes bredt kulturpolitisk, at der tænkes på hele befolkningen, på hele kunstlivet, på alle kunstnerne og på, at kulturlivet ikke bare skal have opmærksomhed, når en valgkamp er ved at starte op.

Her kan du se et samlet overblik over prioriteringerne af de 400 mio. kroner. 

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder