• A +
  • A -
  • print

6,8 mio. til musikudøvere

03.10.2018 af Iben Lehnert DMF

Performex udbetaler i disse dage individuelt vederlag til ca. 1300 musikudøvere.

Ca. 1300 musikudøvere, der har optrådt i tv i 2017 får i oktober udbetalt 6,8 mio. kr. af de såkaldte kabelpenge gennem Performex.

Har du optrådt i tv i 2017, er du nok en af de 1300 musikudøvere, der vil modtage et individuelt vederlag fra Performex i oktober måned. Det drejer sig om de såkaldte retransmissionsvederlag eller kabelpenge, og Performex udbetaler nu knap 6,8 mio. kr. til musikudøverne.

Performex udbetaler hvert år rettighedsvederlag for musikalsk optræden i TV. Det er Copydan Verdens-TV, der opkræver pengene for tv-distributørernes brug af tv-programmer, og Performex står for at fordele til rettighedshaverne på baggrund af de indberetninger, Performex modtager.

Performex modtager primært oplysninger fra rettighedshaverne selv (eller deres management) og DR. Herudover kan arbejdsgivere, musikselskaber, orkestres tillidsmænd, kapelmestre, korledere o. lign. indberette TV-optræden samlet, hvorfor Performex kan have modtaget oplysninger via dem. Men det er som udgangspunkt dit eget ansvar som musikudøver at indberette din TV-medvirken til Performex.

Har du optrådt på tv og glemt at indberette din optræden til Performex, kan stadig nå at komme med i en opsamling. Kontakt os her

Dine rettigheder til retransmission – hvorfor er det vigtigt?

Retransmissionsvederlagene er rettighedsvederlag – en pulje er øremærket til musikudøvere, som har medvirket i tv som musiker, sanger, solist, bandmedlem, husorkester, ensemble, fastansat eller kontraktansat orkestermusiker/sanger, assistent i et orkester eller kor eller som medspillende kapelmester.

Rettighedsvederlaget betales af blandt andre udbyderne af kabel-tv, opkræves af Copydan og udbetales til rettighedshaverne via Performex, der er stiftet af musikudøvernes organisationer.

Retransmission er det, som finder sted, når radio- og tv-signaler modtages og viderefordeles i fællesantenneanlæg m.v., og derfor er grundlaget for udbetalinger fra Performex, at du ikke overdrager rettigheder til kabelviderespredning eller on demand-tjenester hos tv-distributører. Det er derfor vigtigt at bevare disse rettigheder i kontrakter med producenter og tv-selskaber, hvis du vil kunne modtage vederlag fra Performex.

Særlig aftale med DR om Arkiv

Performex udbetaler også arkiv-vederlag. Det er rettighedsvederlag for Arkivpakken, som er DRs aftale med Copydan om brug af udsendelser fra arkivet. Aftalen omfatter også brug af klip fra arkivet. Modsat retransmissionsvederlaget fordeles arkiv-vederlaget udelukkende på baggrund af rapportering fra DR, da det ikke vil være realistisk at musikudøverne selv skal kunne holde øje med, hvad der sendes og/eller ligger på DRs platforme. Til gengæld kan der være tale om rettighedshavere, som Performex enten ikke kan finde, eller mangler informationer om.

Tjek derfor gerne, om dit navn skulle stå på listen over ”efterlyste rettighedshavere”.

Find den her.

Arkivfordelingen giver både vederlag for musikudøvernes præstationer, der er stillet til rådighed på DRs platforme (Flow TV), men tager også publikums faktiske brug i betragtning (On demand).

Performex udbetaler Arkiv-vederlagene for 2017 her i oktober måned.

Om Performex

Foreningen Performex er stiftet af Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Solistforeningen af 1921, Dansk Kapelmesterforening, Dansk Korforbund, Dansk Organist- og Kantorsamfund og Dansk Solistforbund.

Nyheder fra MUSIKEREN

MUSIKEREN delbar og læsevenlig

11.12.2018

Online og app-versionen af Fagbladet MUSIKEREN er blevet opdateret, og er nu meget mere læsevenlig og delbar, med mulighed for at dele artikler direkte til sociale medier og mail.

På jagt efter musiktalenter

03.12.2018

47 projekter med støtte fra Statens Kunstfond gør en ekstra indsats for de interesserede børn og unge, der skal blive særligt dygtige til musik. Et af projekterne finder vi i Haderslev.

Relaterede nyheder