• A +
  • A -
  • print

Dårlig ledelse førte til stress

10.12.2018 af Anine Fuglesang DMF

Helle Bøjlesen lærte på den hårde måde, hvor vigtigt det er, at man er helt ovenpå, før man starter på arbejde efter en stresssygemelding.

”Det er flovt at være et voksent menneske, som plejer at have styr på tingene, men som nu står og bryder sammen foran andre,” fortæller Helle Bøjlesen, der i dag er tilbage i nyt job. (Foto: Bjarne Birkbak)

”Musikken var både det, der gav mig liv, og det jeg brændte ud på, fordi jeg skulle undervise flere og flere elever.”

Sådan lyder det fra sanger og guitarist Helle Bøjlesen, der i mange år arbejdede som folkeskolelærer med musik og idræt som linjefag, indtil hun i 2005 måtte sygemelde sig med stress for første gang. Krav om undervisning af flere elever, med tilhørende uddannelsesplaner for hver enkelt, førte til et stigende pres, og med en ledelse, der ikke bakkede op, resulterede det i en sygemelding.

Flere turbulente år fulgte for Helle Bøjlesen, der sideløbende med et studie i Pædagogisk Filosofi begyndte som musiklærer på Den Kreative Skole i Silkeborg.

”Jeg blev hurtigt skolens arbejdsmiljørepræsentant, fordi det hang godt sammen med mit filosofistudie. På grund af nogle ombygninger var der i lang tid ikke blevet lavet en APV (arbejdspladsvurdering, red.) på skolen, så det sørgede jeg for sammen med en kollega, og med den blev det snart klart, at der ikke var et godt psykisk arbejdsmiljø. Der var flere punkter, der skulle gøres noget ved, men snart var fanden løs. Lederen blev utilfreds, og så gik det udover mig,” fortæller Helle Bøjlesen, der mærkede presset stige, hvilket blandt andet resulterede i, at hun kørte galt.

LÆS OGSÅ Gode råd til syge-/raskmelding

Flovt at være stresset

Symptomerne på stress vendte hurtigt tilbage. Voldsom hovedpine, søvnløshed, træthed, angst, glemsomhed og grådlabilitet. Helle Bøjlesen blev sygemeldt igen, og selvom hun oplevede, at flere af hendes kolleger også var pressede, følte hun sig stadig flov over situationen.

”Det er flovt at være et voksent menneske, som plejer at have styr på tingene, men som nu står og bryder sammen foran andre, og det værste, man kan sige til en, der har stress, er ’tag dig sammen’. For det kan man ikke.”

”Det er flovt, fordi man ikke kan styre sine følelser, og man er slet ikke sig selv. Jeg har altid haft gåpåmod og været modig, og pludselig oplevede jeg, at der var en masse ting, jeg ikke længere kunne. Det var underligt,” fortæller hun.

Helle Bøjlesen følte sig alene i den lange proces, der over årene førte flere sygemeldinger med sig, fordi hun vendte tilbage til jobbet i Silkeborg uden at være kommet helt ovenpå igen, og til sidst endte det med en fyring. Gennem hele forløbet fik hun dog hjælp fra Dansk Musiker Forbunds medarbejdere, der tog med til møder på både arbejdspladsen og hos kommunen.

”DMF har virkelig været en stor hjælp, og jeg har følt, at der blev lyttet til mig,” fortæller Helle Bøjlesen, der efter en lang og hård periode er kommet ovenpå igen, blandt andet ved hjælp af samtaler med psykologer og en præst og gennem motion. 

”Det er vigtigt for mig at komme ud i naturen og bruge mig selv. Da jeg var stresset, kunne jeg ikke løbe, som jeg gør i dag, men så gik jeg en masse ture. Det handler om at finde et tempo, du kan være i.”

LÆS OGSÅ Jaget vildt

Forkert samfundsfilosofi

I august i år startede Helle Bøjlesen i en 70 procent stilling på Stouby Skole; en lille skole med plads til omkring 150 elever. Tre dage om ugen underviser hun i musik og glæder sig over at være på en arbejdsplads, hvor hun fra starten har kunnet være ærlig omkring sin situation, og hvor hun hver dag bliver mødt med forståelse og medmenneskelighed.

”Jeg er hele tiden nødt til at være opmærksom på mig selv, og hvordan jeg har det. Selvfølgelig er jeg bange for at blive stresset igen, for eksempel hvis jeg har problemer med at sove, men fordi jeg kun arbejder tre dage om ugen, kan jeg overskue tingene og tage på arbejde med overskud. Det er vigtigt for mig, at jeg kan bestemme over min tid de andre dage i ugen,” slutter Helle Bøjlesen, der er træt af samfundsfilosofien om, at alting skal gå hurtigt, og at alle, inklusive børn, skal paces frem.

”Det er vigtigt at stoppe op engang imellem, trække vejret og være opmærksom, hvis man for eksempel sover dårligt eller har mange influenza-lignende symptomer. Find nogle steder, hvor du kan få ro og kontakt med dig selv, for noget af det sværeste, når du er stresset, er at mærke dig selv. Derfor er det vigtigt, at vi er opmærksomme på hinanden og taler åbent, også om stress.”

LÆS OGSÅ Kort og godt om syge-/raskmelding

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder

Jaget vildt - 28.11.2018 14:34