• A +
  • A -
  • print

Dansk Musiker Forbund arbejder for at bevare orkestrene, som de er nu

07.12.2017 af Anine Fuglesang DMF

”Mit forslag er, at man bevarer musikkens solide placering i Danmarks Radio til gavn for den sociale, geografiske og genremæssige dimension,” lyder det fra Anders Laursen i Politiken-artikel.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Det forlyder ifølge en skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, at Danmarks Radio står til at skulle spare i omegnen 12,5 procent. Og i gårsdagens Politiken kunne man læse, at kulturminister Mette Bock (LA) har planer om at rykke DR SymfoniOrkestret under Det Kongelige Teater. En idé, som Dansk Musiker Forbund selvsagt er imod.

Formand, Anders Laursen, siger i artiklen og til situationen i det hele taget:

Det er en sørgelig situation for et lille land som Danmark, at reservationen og de negative holdninger til vores nationale radiofoni i den grad løber løbsk og får politikerne til at true med i praksis at ødelægge bare for at straffe. Ødelægge et kongeligt kapel. Og ødelægge et symfoniorkester og nogle kor, fordi man er så indædt vrede på Danmarks Radio. Mit forslag er, at man får styr på indholdet og på funktionen af Danmarks Radio i Public Service-aftalerne, men bevarer musikkens solide placering i Danmarks Radio til gavn for den sociale, geografiske og genremæssige dimension. Det, vi oplever lige nu, er pinligt, og jeg er desværre bange for, at man risikerer, at de bevilgede penge fra staten i stedet bruges på administration frem for kunst ved en eventuel sammenlægning.

Kunstnerisk identitet ødelægges

Det Kongelige Kapel regnes for at være verdens ældste af sin art og har historiske rødder helt tilbage til 1448. Orkestret udgør således en essentiel del af dansk kulturarv, som netop regeringen og Dansk Folkeparti ønsker bevaret. Det Kongelige Kapel er desuden Danmarks eneste Opera- og Teaterorkester.

DR SymfoniOrkestret er ikke bare Danmarks Radios orkester, men hele Danmarks symfoniorkester. Hver uge spiller orkestret for 350.000 danskere via elektroniske medier, ligesom orkestrets torsdagskoncerter radiotransmitteres til i gennemsnit 7-8 lande. Orkestrets virke må således regnes for at være kerne-public service.

Ved at flytte DR SymfoniOrkestret under Det Kongelige Teaters administration risikerer man at ødelægge begge orkestres kunstneriske identitet på grund af deres vidt forskellige kunstneriske profiler.

Dansk Musiker Forbund er i konstant dialog med vore musikere i DR SymfoniOrkestret og Det Kongelige Kapel, og vi kæmper for at bevare begge orkestre, som de er nu.

Læs hele artiklen fra Politiken her     

Nyheder fra MUSIKEREN

Pop-Pilot: “Bedste veninder i en uge”

17.10.2018

I denne uge afholdes musiklejren Pop-Pilot i Thisted, Fredericia og på Amager. Her spiller og skriver unge piger deres egen musik med hjælp fra erfarne musikere.

Beethoven er lytternes favorit

11.10.2018

P2’s lyttere har talt. Beethoven, Ravel og Mozart er danskernes foretrukne klassiske musikere.

Relaterede nyheder