• A +
  • A -
  • print

Orkestermusikere fremfører Champagnegaloppen i fællesskab

03.10.2017 af Anine Fuglesang DMF

I anledning af Folketingets åbningsdag har musikere fra de danske orkestre, ensembler og musikkorps i hele landet spillet Champagnegaloppen som en gave til den danske befolkning. Gaven er kulminationen på kampagnen #seosnu.

Det Kgl. Kapel fremførte Champagnegaloppen i Operaens foyer. (Foto: Petrine Jørgensen)

Tonerne af H.C. Lumbyes ”Champagnegaloppen” fyldte koncertsale, foyerer, rådhuse og kantiner, da musikere fra landets orkestre, ensembler og musikkorps tirsdag formiddag stod sammen og spillede på tværs af landet som en gave til den danske befolkning.

Champagnepropperne sprang, mens det fremmødte publikum klappede begejstret i Rådhushallen på Frederiksberg Rådhus, hvor Copenhagen Phil havde taget opstilling på balkonen. En uformel stemning bredte sig hurtigt i Operaens foyer i København, hvor Det Kongelige Kapel spillede, mens Aarhus Symfoniorkester inviterede publikum i Musikhuset.

Unikke oplevelser til befolkningen

Dagens event er kulminationen på den to ugers lange kampagne #seosnu, hvor musikerne har delt billeder og videoer fra deres varierede arbejdsliv på de sociale medier Facebook og Instagram under hashtagget #seosnu. Med billeder fra skolekoncerter, øvelokaler, koncerter på kaserner og i riddersale har kampagnen givet et indblik i musikernes hverdag og de unikke, musikalske oplevelser, som musikerne i de danske orkestre, ensembler og musikkorps giver hele befolkningen. 

Kampagnen sker i kølvandet på de udfordringer, som musikerne i orkestrene, ensemblerne og musikkorpsene oplever i disse år. Den årlige to procents-besparelse udhuler nemlig orkesterlandskabet.

Men udfordringerne har fået musikerne til at stå sammen, fortæller Alexander Øllgaard, formand og tillidsmand i Det Kongelige Kapel.

Kampagnen viser, at musikerne står sammen om at fortælle politikerne, at de overordnede nedskæringer er en uholdbar vej at gå.

Alexander Øllgaard fortsætter:

Det der i virkeligheden sker, når man indfører to procents-besparelserne er at give mindre kunst til borgerne. Hver eneste krone, som spares, er musik og kunst til borgerne, som forsvinder. Et symfoniorkester kræver et vist antal musikere, og de kan ikke bare effektiviseres væk uden, at det har en betydning for kunsten.

Aarhus Symfoniorkester spillede for publikum i Musikhuset (Foto: Allan Gravgaard Madsen)

Politisk opbakning

Kampagnen bliver også bakket op af Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen, der skrev følgende på sin Facebook profil op til eventen i dag:

Som en del af kampagnen #seosnu, der synliggør danske orkestre og ensembler, spiller de alle samme stykke musik forskellige steder i landet i morgen kl. 9.30 i anledning af Folketingets åbning. Se nærmere her og bak op...

Rasmus Nordqvist, kulturordfører i Alternativet, bakker også op om kampagnen på Facebook og skrev følgende i mandags:

Også på kunsten kører regeringen med sine to procents-besparelser, og det kan mærkes. Derfor spiller orkestre flere steder i morgen det samme stykke på samme tid, som Folketinget åbner. Jeg er ikke selv i Danmark, men håber mange af jer hører og ser dem. Derfor #seosnu. Vi har brug for musikken i vores samfund.

Masser af champagne

DMF arbejder i øjeblikket på at færdiggøre en video med dagens flotte fremførelser af Champagnegaloppen.

Indtil da kan man høre uddrag fra de forskellige versioner af Champagnegaloppen på DMF’s Facebook-profil. Hør DR Big Band fremføre en jazzy New Orleans-udgave, mens Aalborg Symfoniorkester leverer en klassisk udgave af Lumbyes udødelige Champagnegaloppen.

DR har også samlet de forskellige versioner her

Se også de mange flotte billeder fra kampagnen #seosnu på Facebook og Instagram under hashtagget #seosnu.