• A +
  • A -
  • print

Den danske model gælder også for Ryanair

02.07.2015 af Birgitte Theresia Henriksen DMF

Onsdag den 1. juli blev striden mellem den danske fagbevægelse og lavprisflyselskabet Ryanair afgjort. Den danske model stod på spil og har foreløbig vundet.

Arbejdsretten fastslog onsdag den 1. juli 2015, at der lovligt kan indledes sympatikonflikt mod det irske luftfartsselskab.

Sagen mellem fagbevægelsen og Ryanair drejer sig om de ifølge flere eksperter ”slavelignende arbejdsforhold”, som luftfartsselskabs ansatte arbejder under, og om de retsmæssigt hører til under danske eller irske arbejdsregler.

"Vi er i FTF glade for Arbejdsrettens afgørelse, som understreger, at den danske model gælder, når man driver virksomhed i Danmark. For vi ønsker et arbejdsmarked med anstændige løn- og ansættelsesvilkår", siger Bente Sorgenfrey, formand i fagforeningernes hovedorganisation FTF som DMF er medlem af.

Der varsles nu sympatikonflikt med store fagforbund som 3F, HK og Dansk Metal. Det betyder, at deres medlemmer ikke må udføre arbejde for Ryanair, hvilket vil gøre det nærmest umuligt for Ryanair at flyve fra København. 

Forringelse af ansattes vilkår rammer alle

”Kollektive overenskomster sikrer kvalitet, godt arbejde, vækst og overskud i virksomheder og samfund. Det viser alle erfaringer,” fortsætter Bente Sorgenfrey.

Hun tilføjer, at kortsigtet spekulation i at forringe de ansattes vilkår vil ramme alle parter som en boomerang.

De ansatte på Ryanairs vikarkontrakter må blandt andet acceptere selvbetalt uddannelse, fyring uden varsel, et års prøvetid og ingen løn under sygdom. Vilkår som strider mod den danske fagbevægelses krav.

Der går formentlig cirka 14 dage, før fagbeværelsens blokade kan træde i kraft.

Om konflikten

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Steen Erik Navrbjerg, opstår uenigheden om, hvor de ansatte i Ryanair retsmæssigt hører til, fordi Ryanairs fly starter og stopper i København. Det er her flyene overnatter, og det er her personalet tjekker ud og ind. Derfor har selskabet base i København, men samtidig er flyene irske, så hører medarbejderne til det danske arbejdsmarked eller det irske?

Den 15. juni 2015 kunne man opleve irsk musik, røde faner og grønne balloner til folkefest på Islands Brygge i København for rimelige arbejds- og lønvilkår i luftfartsbranchen. DMF støttede arrangementet og The Blue Van spillede koncert.

Ryanairs øverste chef, Michael O’Leary, melder, at han vil klage over dommen i Arbejdsretten, formentlig både direkte til EU-Domstolen og til EU-Kommissionen og bede dem indlede en sag mod Danmark for traktatbrud.

Ifølge Ritzau har EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager udtrykt tilfredshed med dommen i den danske arbejdsret.