• A +
  • A -
  • print

Der burde kunne findes en løsning

20.03.2018 af Karen Bendix DMF, OK18

Musikere står sammen med de øvrige offentligt ansatte i forbindelse med strejke og lockout. Men det får store konsekvenser for de involverede, hvis der ikke findes en løsning.

"Det er kørt alt for langt ud, og der burde være fundet en løsning allerede," mener sanger og musikskolelærer Søren Frieboe om konflikten.

Musikskoleundervisere over hele landet, musikerne i Odense og Aarhus Symfoniorkestre og Det Kongelige Kapel samt repetitører på Det Kongelige Teater vil blive ramt af lockouten, hvis der ikke findes en løsning på konflikten inden d. 10. april. Og det kommer til at have betydning for de involverede parter:

”Det har en rigtig stor betydning for os i orkestrene, da vi jo kommer til at stå uden løn og arbejde i en uvis periode. Og det er på ingen måde godt, at situationen er kørt helt herud. Jeg har været rigtig træt af at stå i den situation, men kan på den anden side godt se, at vi bliver nødt til at stå sammen og gøre noget, hvis ikke nedskæringerne på det offentlige område bare skal fortsætte. Specielt på kulturområdet med nedskæringerne på orkestrene, er vi i Aarhus, men i særdeleshed Copenhagen Phil blevet hårdt ramt. Og det kan ikke fortsætte. Derfor er det for mig vigtigt at værne om de værdier, der ligger i vores danske model, og stå sammen med alle de andre offentlige ansatte om at nok er nok,” forklarer Flemming Aksnes, der er musiker i Aarhus Symfoniorkester.

En lockout er ude af trit

Sangeren Søren Frieboe er ansat på Kulturskolen Norddjurs, og bliver sammen med alle landets øvrige musikskoleundervisere lockoutet d. 10. april, hvis ikke parterne kommer til enighed.

”Udover at vi ikke får løn, og ikke kan gå på arbejde vil en lockout få stor betydning for eleverne. Det at de ikke kan få deres timer og undervisning kontinuerligt, kan betyde, at de ikke melder sig til musik igen. Og så mister vi dem. Derudover ligger lockouten tæt på vores afslutningskoncerter, så afhængig af hvor længe lockouten vil vare, kan det få konsekvenser for koncerterne,” mener Søren Frieboe, der synes at konflikten er kørt alt for langt ud.

”Strejken varer i seks dage, og derefter er alle lockoutet. Det er i mine øjne fuldstændig ude af trit med de krav, der bliver stillet fra arbejdstager, at hele landet skal lægges ned med en lockout. Det er kørt alt for langt ud, og der burde være fundet en løsning allerede, da parterne ikke er længere fra hinanden, end det kan lade sig gøre. Så jeg håber, der bliver fundet et kompromis inden strejken. Det er i hvert fald positivt, at vi alle står sammen. Det er jo de store grupper ansatte – som fx lærerne – som er mest i fokus lige nu. Og dem skal vi selvfølgelig bakke op og være solidariske med. Det er jo det, det hele handler om,” slutter Søren Frieboe

Efterspillet har stor betydning

Flemming Aksnes oplever, at mange af musikerne i orkestret er bekymrede for efterspillet, og hvilken betydning det kan få for musikernes ansættelser:

”Jeg håber virkelig, at der bliver lyttet til de egentlig meget rimelige krav vi stiller i forhold til vores arbejdsvilkår – løn og ansættelsesforhold. Men jeg er bekymret for resultatet af forhandlingerne, og ikke mindst for, hvad der vil ske med sammenholdet og samarbejdet på vores arbejdsplads, hvis resultatet bliver dårligt. Så jeg håber næsten på, at resultatet bliver status quo, så vi kan fortsætte vores gode arbejde,” fortæller Flemming Aksnes.  

Fakta:

DMF til demonstration i Aarhus - En løsning for alle

Dansk Musiker Forbund står klar med fanen og demonstrerer sammen med alle de andre offentlige ansatte på Store Torv i Aarhus Torsdag d. 22. marts kl. 17-19.

Sebastian Dorset er konferencier, Shaka Loveless og rapbandet Bogfinkevej spiller. Og talerne er LO’s næstformand Nanna Højlund, DLF’s formand Anders Bondo Christensen, DSR’s formand Grete Christensen samt HKKF’s formand Flemmings Vinter.  

Mød op og støt dine kolleger!

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder