• A +
  • A -
  • print

”Der vil altid være behov for musik til en fest”

14.09.2016 af Birgitte Theresia Henriksen DMF

Festmusiker og dj Christian Daugaard, oplægsholder på DMF’s seminar ”Nye Tider, Nye Job”, om vigtigheden af at være omstillingsparat og følge med udviklingen.

Christian Daugaard omfavner det som nogle festmusikere vil kalde den største trussel mod festmusikernes levebrød, nemlig dj’s. (pressefoto)

Han har været musiker i mange år, og i de seneste to år været fuldtidsmusiker og dj hvor han leverer livemusik og dj som en samlet pakke til fester og event. Dermed omfavner Christian Daugaard det som nogle festmusikere vil kalde den største trussel mod festmusikernes levebrød, nemlig dj’s. 

Hvilke tanker har du gjort dig om dette karrierevalg, har det været en nødvendighed for levebrødet?

”Jeg har spillet dinnermusik og partymusik i forskellige bandkonstellationer de sidste 12 år. Da mit firemands band, som jeg spillede med i ca. fem år op igennem 00´erne, ophørte omkring 2008, fortsatte jeg selv med at spille dinnermusik med guitar og sang som jeg altid har gjort. Mine kunder efterspurgte dog også en løsning til dans, så ikke de skulle have fat i en anden musiker til den opgave,” fortæller Christian Daugaard, der aldrig har kunne se sig selv i en klassisk suppe/steg/is løsning. Derfor var hans valg meget enkelt. 

”Jeg havde allerede dengang en bred dansegulvserfaring og vidste, hvilke numre der ville virke, derfor forsøgte jeg mig med at afspille numrene, som de er, og som folk kender dem. Jeg har aldrig haft nogen "mentor" eller rollemodeller i festmusikbranchen og har altid gjort tingene på min egen måde, så det var uden at skæve til branchen som helhed, at jeg startede med den løsning.” 

Aftale mellem sælger og køber

Der har været dj´s, så længe grammofonpladen har eksisteret. Derfor mener Christian Daugaard heller ikke, at truslen overfor traditionelle festmusikere er større, end den altid har været. Han påpeger, at hans egen betragtning er, at efterspørgslen på markedet måske har ændret sig, således at kunderne i større grad end tidligere vælger en erfaren dj, eller hvis budgettet tillader det, et liveband der spiller 100% live.

 ”I min verden er festmusikjobs enkeltstående aftaler imellem to parter, en sælger og en køber. Uanset om folk spiller på jødeharpe eller står på hovedet, har jeg respekt for, hvis de kan skabe en forretning på det. Hvis jeg bare kan overbevise 80-120 mennesker om året om, at mit produkt er det rigtige, så behøver jeg ikke bekymre mig om, hvordan andre musikere griber det an." 

Hvordan ser karrieren ud indtil videre?

 ”Jeg har en fin forretning i min måde at gøre tingene på, og så længe jeg glæder mig til at skulle afsted på job og efterspørgslen er til det, vil jeg også fortsætte med det. Jeg oplever ofte ældre gæster, der bliver overraskede over, at jeg ikke også selv synger og spiller til dansen, men når de først oplever alsidigheden, som man kan have i et dj-repertoire, stiller de ikke længere spørgsmålstegn ved det. Mit kerneprodukt vil altid guitar og sang under middagen, men jeg får mere og mere respekt for dj-faget og vil fortsat dyrke det, så længe der er efterspørgsel på det.” 

Hvad er dine forhåbninger for festmusikken i fremtiden? 

”Der vil altid være behov for musik til en fest - det har der altid været og sådan vil det også være i fremtiden. Det interessante er, hvordan opgaven skal løses og hvilke tendenser, markedet arbejder hen imod. Ligesom i alle andre brancher skal man være omstillingsparat og følge med udviklingen.” 

Oplæg på Nye Tider, Nye Job

Christian Daugaard er blandt oplægsholderne på DMF-seminarerne ”Nyt Tider, Nye Job” for fest- og underholdningsmusikere d. 25. sept. i Skanderborg og d. 30. okt. ved Ringsted. Her vil han lægge vægt på den professionelle måde, han driver sin forretning på og sælger sit produkt på, snarere end det reelle produkt han sælger.

"Størstedelen af min succes er ikke, fordi jeg blander guitar, sang og dj, men fordi jeg har en særdeles høj grad af service, troværdighed og ærlighed overfor mine kunder. Det har højeste prioritet, at mine kunder føler sig trygge ved at booke mig, og det har jeg i tankerne i alt, hvad jeg laver."


Om seminaret Nye Tider, Nye Job

DMF inviterer til inspirationsdage om nye jobmuligheder for fest- og underholdningsmusikere den 25. september i Skanderborg og den 30. oktober på Gyrstinge Skovkro på Sjælland.

Det er heldagsarrangementer med fokus på nye jobmuligheder for musikere.

Det koster kun 100 kr. for medlemmer af DMF inkl. forplejning. For andre er prisen 1000 kr.

Læs hele programmet og tilmeld dig her: www.dmf.dk/semu 

Facebookevents:

  • www.facebook.com/events/344997989224450/ (Skanderborg 25. sept.)
  • www.facebook.com/events/595225430664726/ (Sjælland 30. okt.)