• A +
  • A -
  • print

Det var lidt af et år. Året 2018

20.12.2018 DMF

Anders ønsker glædelig jul og et godt musikalsk nytår i 2019.

Starten på et nyt år er samtidig slutningen på et gammelt. 2018 har på mange måder været et skelsættende år for kulturpolitikken og mediepolitikken - plus den tilhørende armslængde. Kulturministeren og DF forstår med kirurgisk præcision at prioritere, udvælge og styrke specifikke initiativer og projekter de selv værdimæssigt står for, og styrer dermed kulturen og musiklivet med ført hånd. 

Politikerne gør sig i højere og højere grad selv til dommere over fordelingen af kulturmidler ud fra snævre værdipolitiske betragtninger. Og det slår mere og mere igennem ved fordelingerne, som de foregår i disse år. Kulturministeren og DF viser både ved medieforliget, Public Service-kontrakten, finansloven og musikhandlingsplanen, at de i højere og højere grad ønsker at styre kulturen, hvilket ses ved den svækkede armslængde i forhold til DR og uddelingen af de øremærkede midler på finansloven.

Musikhandlingsplan 2019 – 2022

For at begynde med det sidste først, blev Kulturministerens længe ventede Musikhandlingsplan for 2019 – 2022 lanceret i denne uge. En musikhandlingsplan, der styrker bredden for børn og unge på skolerne, ved at yde tilskud til konkrete initiativer, men glemmer talentudviklingen på musikskolerne. 

Talentudviklingen svækkes også hos de unge musikere, da puljen ’Den Unge Elite, som tidligere udelukkende gik til musikere, med fra 2019 fordeles til syv forskellige kunstarter. Hvis man ikke styrker talenterne, ser det sløjt ud for fremtidens professionelle musikere.

Derudover bliver tilskuddet til de regionale spillesteder desværre svækket, hvilket rammer det allerede hårdt prøvede professionelle rytmiske musikmiljø.

Det professionelle klassiske musikliv i form får derimod en håndrækning, da Landsdelsorkestrene får en 3 millioner kroner hver over de næste fire år til aktiviteter, der får musikken ud til nye målgrupper.

En smal medieaftale

2018 blev også året, hvor regeringen og DF indgik en smal medieaftale. DR skal spare 20 procent, hvilket betyder langt mindre kultur og musik, færre nyheder og generelt meget mindre Public Service til danskerne. Det har også resulteret i at de tre populære radiokanaler P6 BEAT, P7 Mix og P8 Jazz lukkes som en del af Public Service-kontrakten. Lukningen af de tre kanaler kom som en rigtig dårlig nyhed for musikmiljøet, der fra 2020 vil få markant såkaldt nichemusik spillet i radioen. Det er lidt af et paradoks, da kulturministeren gentagne gange har sagt, at DR skal fokusere på og fremme kulturen. Konsekvensen er helt klar: mindre musik i de kommende år i DR.

Som svar på DR’s lukningen af de tre musikkanaler, der en konsekvens af regeringens medieaftale, har jeg og fire andre musikere fra Dansk Musiker Forbunds hovedbestyrelse taget initiativet til et borgerforslag om at bevarer P8 Jazz. Samtidig støtter vi op om det borgerforslag, der allerede er oprettet som Bevar P6 BEAT.

Giv din underskrift til Bevar P8 Jazz her

Grønthøsteren fortsætter

Kulturen bliver desværre generelt set ikke prioriteret i regeringens og DF’s finanslov for 2019. Her lader kulturministeren grønthøsteren fortsætte udover hele kulturområdet, samtidig med, at regeringen sammen med DF har valgt at prioritere en række initiativer. Initiativer som ikke engang dækker halvdelen af de huller, som grønthøsteren skaber. 

Året i Dansk Musiker Forbund

I Dansk Musiker Forbund har 2018 været et travlt år. På det nære plan havde vi et godt repræsentantskabsmøde i juni, hvor vigtige debatter og beslutninger blev taget, og der igen blev valgt to unge ind i hovedbestyrelsen. Derudover har vi haft forskellige velbesøgte arrangementer rundt om i landet med Pas På Hørelsen og På Kryds og Tværs med DMF, som fortsætter i 2019. 

2018 blev også året hvor sammenholdet i fagbevægelsen på tværs af fag og sektor gjorde, at de offentligt ansatte lønmodtagere endte med det bedste overenskomstresultat siden 2008. Og året, hvor der skete en forbedring af dagpengereglerne, hvilket indebærer, at det pr. 1. oktober nu er muligt for musikere at udgive musik og spille koncerter stadig anses som lønmodtager.

Lad kunsten bestemme indholdet

Med valget i 2019 både ønsker og håber jeg på, at en ny regering vil indsætte en kulturminister, som både har evnerne og lysten til at tale kunstens og kulturens sag op og samtidig øger de økonomiske rammer, så det i højere grad er kunsten – og ikke politikerne – der bestemmer indholdet. 

Samtidig vil jeg og Dansk Musiker Forbund forsat arbejde for at det danske musikliv står sammen på tværs af stilarter, genrer, køn og etnicitet og organisationer, så vi får et forrygende musikalsk 2019.

Glædelig jul og rigtig godt nytår til alle

Anders Laursen

Formand for Dansk Musiker Forbund