• A +
  • A -
  • print

DMF om Dagpengekommissionens anbefalinger

22.10.2015 af Erik Damgaard og Anders Laursen DMF

Udspillet til et nyt dagpengesystem har ikke nok fokus på de atypisk ansatte. Men DMF er positiv over for anbefalingen om en arbejdsgruppe, der skal finde løsninger for freelancere og honorarlønnede. Bare arbejdsgruppen ikke bliver en syltekrukke.

Dagpengekommissionen anbefaler, at der nedsættes et udvalg til at finde løsninger, så også de atypiske rummes af dagpengesystemet (illustration: Jan Sørensen)

Den nuværende regering lovede, at den vil indgå et bredt politisk forlig om ”et nyt robust dagpengesystem”. Og et dagpengesystem er kun robust, hvis det tilbyder lige vilkår for alle - også for atypisk ansatte. Netop musikere og sangere er oftest atypisk ansatte.

Desværre har Dagpengekommissionens dugfriske udspil ikke nok fokus på, hvordan disse atypisk ansatte bliver en del af løsningen. Det er beklageligt. Men det er positivt, at Dagpengekommissionen anbefaler, at der nedsættes et udvalg til at finde løsninger, så også denne gruppe rummes af dagpengesystemet. Særligt fordi, gruppen tæller flere hundrede tusinde på det danske arbejdsmarked. Og tallet er i stigning.

DMF ser enkelte moderate lyspunkter i kommissionens udspil angående korte ansættelser - noget som dog må undersøges nærmere, men der er uklarheder om supplerende dagpenge og genoptjening af dagpengeret. Det ser vi frem til at få belyst i den kommende tid, hvor anbefalingerne behandles og udlægges politisk.

Systemet er en labyrint for musikere

For mange musikere er det nuværende dagpengesystem ikke en forsikring, de kan regne med, men nærmere en labyrint. Musikere udfører ofte arbejde under tidsbegrænsede ansættelsesformer, mens dagpengesystemet er skræddersyet til en arbejdsstyrke med et fast 9-17 job. Men der bliver stadigt flere, der ligesom musikere er ”atypiske”.

I lørdagens Jyllands Posten opridsede vi i fællesskab med en lang række organisationer, der har ”atypiske ansatte” ligesom os, hvad der fortsat ikke er taget fat på.

LÆS: Ingen fleksibilitet uden tryghed. (indlæg i JP 17.10)

Dansk Musiker Forbund har det seneste år samarbejdet med organisationerne Dansk Artist Forbund, Dansk Magisterforening, FOA, HK Danmark, Dansk Journalistforbund, Forbundet Arkitekter og Designere, Forbundet Kommunikation og Dansk Skuespillerforbund for at sætte fokus på det nuværende dagpengesystems udfordringer for atypiske ansatte.

Den 11. november har samarbejdsgruppen foretræde for Beskæftigelsesudvalget om den fælles sag at få skabt et tidsvarende dagpengesystem.

I DMF ser vi frem til, at politikerne på Christiansborg får sat gang i udvalgsarbejdet og finder en løsning. Det danske samfund har brug for et tidssvarende system.

Erik Damgaard og Anders Laursen

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder