• A +
  • A -
  • print

DMF overrækker to hæderspriser

30.04.2019 af Anine Fuglesang DMF

Thorkild Dalsgaard og Wili Jønsson modtager begge DMF’s Hæderspris 2019 for deres store engagement i musikkens verden.

Thorkild Dalsgaard (billedet) modtager i år DMF's Hæderpris for sit store engagement vedrørende orkestermusikere. Med prisen følger 25.000 kr. Wili Jønsson, tidligere Gasolin'-bassist, modtager også DMF's Hæderspris 2019.

Dansk Musiker Forbund har i år valgt at tildele to hæderspriser, én til fløjtenist Thorkild Dalsgaard og én til bassist og tidligere Gasolin’-medlem Wili Jønsson. Med prisen følger 25.000 kr.

Når valget er faldet på netop Thorkild Dalsgaard og Wili Jønsson, er det fordi, at begge musikere og ildsjæle gennem deres musikervirke har lagt et stort engagement ikke blot i egen karriere, men på den musiske scene til stor gavn for kolleger.  

Kæmpet for orkestermusikere

Thorkild Dalsgaard, der modtog hædersprisen i forbindelse med DMF Aarhus’ generalforsamling, har været aktiv i Dansk Musiker Forbund i mange år som musiker og som tillidsmand. Han har gennem årene arbejdet for landsdelsorkestermusikerne, både som formand, og senest som bestyrelsesmedlem og kasserer i DMF Aarhus.

Formand for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, skriver følgende i sin motivation:

Vi, der kender Thorkild, kender ham som en fantastisk kollega og en dejlig fløjtenist. En musiker, der har støttet op om og deltaget i alle centrale debatter og omkring musikeres forhold. Både for de musikere, hvor han selv kommer fra, nemlig de klassiske musikere, men også for musikernes vilkår og konditioner i det hele taget. Thorkild er klog, indsigtsfuld, en god analytiker og dygtig til at overskue en situation og altid med på at finde en vinkel omkring samarbejde. Det sidste har betydet, at netop samarbejdet mellem Landsdelsorkestrene og Dansk Musiker Forbund har kørt så flot igennem mange år.

Thorkild Dalsgaard har desuden været formand for Aarhus Bach-Selskab i mange år samt arrangør på Vesterlund Højskole ved utallige sommerstævner, hvor unge og engagerede musikere har fundet en sikker og positiv vej ind i musikken.  

Kollegernes ven

Til DMF Københavns generalforsamling i søndags var det Wili Jønsson, der fik overrakt DMF’s Hæderspris af Anders Laursen.

Wili Jønsson er blandt andet kendt for sine år i Gasolin’ fra 1969 til 1978 og som en fantastisk og stærk bassist i mange andre sammenhænge. Blandt andet når han spiller med Sanne Salomonsen og Peter Belli.

I hovedbestyrelsens motivation lyder det blandt andet:

Wili Jønsson er en levende musiker, der i dag ved sin fortsatte tilstedeværelse på musikscenen udtrykker Gasolin’s store betydning for dansk musikliv. Samtidig spiller Wili løs som aldrig før. Wili får også prisen, da han om nogen er kollegernes gode ven og altid rede til at hjælpe. Wilis og hustruen Katrines hjem er altid åbent. Der er intet adeligt over Wili, tværtimod. Han er direkte og altid menneskelig og tilstedeværende i nuet og i situationen.

Prisen overrækkes ydermere til Wili Jønsson for hans engagement og støtte til Kofoeds Skole, hvor han på den ene eller anden måde altid har bakket op om skolens virke, blandt andet ved at spille på skolen og ved at forklare skolens virke og betydning for det danske samfund.

Kofoeds Skole, der ligger på Christianshavn, har siden 1928 eksisteret som et sted, hvor arbejdsledige og socialt udsatte mennesker kan komme og få støtte og tilbud om en aktiv hverdag.

Dansk Musiker Forbund ønsker stort tillykke til Thorkild Dalsgaard og Wili Jønsson med DMF’s Hæderspris.

Opdatering: Kort efter denne artikel blev skrevet modtog Dansk Musiker Forbund en meddelelse om, at Thorkild Dalsgaard er afgået ved døden. Æret være hans minde.


Om Dansk Musiker Forbunds hæderspris:

Dansk Musiker Forbunds Hæderspris tildeles en udøvende musiker eller et orkester, der har spillet en stor rolle i det danske musikliv. Det være sig musikalsk, politisk, uddannelsesmæssigt, kollegialt, internationalt eller lokalt - musikere, der på den ene eller anden måde har forbedret mulighederne for eller inspireret andre musikere. Derfor bliver prisen også kaldt kollegernes pris. Prisen er tidligere gået til bl.a. Lars Ulrich, Hugo Rasmussen, Jens Klüver, Giordano Bellincampi, Jesper Thilo m.fl.