• A +
 • A -
 • print

En dansk jazzlegende er død

31.08.2015 af Karen Bendix DMF

Den 74-årige bassist Hugo Rasmussen døde søndag aften af kræft. Han var kittet mellem fortidens jazzhelte og de nye, unge jazzstjerner.

Bassisten Hugo Rasmussen er død efter længere tids kræftsygdom. (foto: Jan Persson)

Hugo Rasmussen har ligesom altid været der - som en grundlæggende basdrone i hele det danske jazzmiljø. Han har spillet med alle jazzlegenderne fra den internationale scene og ført traditionerne videre til den unge generation af danske jazzmusikere, der gennem ham har lært alt dét, man ikke kan lære på konservatoriet – erfaring, musikerskab og karrierekløgt – tilsat selvoplevede anekdoter med et glimt i øjet.

Tak fra kollegerne

Dansk Musiker Forbunds formand, Anders Laursen, giver et billede på Hugo Rasmussens rolle og placering i dansk musikliv:
”Vi står på en jazzklub for år tilbage. ”Hvem er det, der står ved siden af Hugo,” spørger en tilskuer. ”Jamen det er Dexter Gordon,” er svaret. Det udtrykker så smukt, at Hugo Rasmussen var kendt af alle. Hugo, som nu er død. Han var hovedpersonen i jazzsammenhænge - en enestående kollega, en enestående kommunikator, en enestående jazzelsker og en fantastisk bassist. Tak for al den glæde, al den viden, alle dine smil og al den gode jazz, du har givet dit kæmpestore publikum og til dine musikerkolleger,” siger Anders Laursen.

DMF’s hæderspris til Hugo

I juni sidste år modtog Hugo Rasmussen Dansk Musiker Forbunds hæderspris – også kaldet kollegernes pris. Den daværende kulturminister Marianne Jelved, der overrakte prisen, lagde netop vægt på Hugos rolle som mentor og medspiller for de unge musikere, og den store betydning han har haft for flere generationer af unge jazzmusikere, som han i tidens løb har taget under sine vinger, spillet med, inspireret og ladet sig inspirere af.

”Som etableret musiker har du haft åbenhed til at kaste dig ud i vilde projekter med de unge talenter. Og du har haft overskud til at hjælpe de unge talenter frem i verden. Som en far har du indviet ynglen i jazzens dybeste hemmeligheder – og du har givet jobs til ynglen – bl.a. i dit eget orkester Allstarz,” sagde Marianne Jelved, og afsluttede med:

”Dit viltre skæg og varme smil er blevet et symbol for varmen og de kunstneriske kvaliteter i jazzen. Stor bassist, stort skæg og stor jazzkunstner! Kort sagt: Du er en formidabel musikambassadør som personificerer dygtighed, musikalitet, humor, opfindsomhed, erfaring, nærvær, hjælpsomhed og karisma. Derfor får du i dag Dansk Musiker Forbunds Hæderspris. Tillykke Hugo!”

En god musiker

De fleste jazzmusikere, der har skabt sig en karriere, har spillet med Hugo Rasmussen. Det var en af Hugos store missioner at videreføre sit musikerskab til den unge generation. Og det at være en god musiker havde Hugo en klar definition af, da MUSIKEREN talte med ham i 2009:

”En god musiker skal kunne spille rigtig godt og være fuldstændig et med instrumentet. Men man skal også være velbevandret i musikhistorien, og vide noget om den musik man spiller, om historien og teorien bag. Hvis man har det, kan man være åben og have god kontakt til sit publikum. Ellers kan det være lige meget. Det drejer sig om sindelag. Der er masser af rigtigt dygtige musikere, der har alt for lidt at lave, fordi de mangler de almene medmenneskelige sider, som fx at være et socialt væsen, der kan kommunikere med folk, som ikke har forstand på musik. Og det er en vigtig egenskab at kommunikere med publikum, uanset deres musikalske baggrund, så de får noget ud af det,” sagde Hugo Rasmussen dengang.

Musikere om Hugo

Nogle af de musikere Hugo Rasmussen samlede omkring sig i bandet Hugo Rasmussen Allstarz beskrev bassisten med store rosende ord:
Saxofonisten Jakob Dinensen beskrev i artiklen fra 2009 Hugo således:  
”Som menneske er han utrolig opmærksom, klog og generøs. Og det er han også som musiker. Han er altid midt i musikken, samtidig med, at han opfanger det, der foregår uden om ham hos publikum og personale, mens han spiller, uden at lade det påvirke sit spil. Han forstår jazzen 100 % med improvisation, samspillet og alt dét, der er jazz. Og det gør ham både spændende at spille med og også at tale med efter koncerterne.”

Pianisten Heine Hansen fortæller om alt det, han har lært af at spille med Hugo:
”Hugo har lært mig, hvordan man sætter en stor ære og fornøjelse i at spille musik, samtidig med at man blander det med en vis portion skæg og ballade, så det ikke bliver til noget selvhøjtideligt blærerøvsjazz. Og så kan man altid lære en masse ved at spille med en musiker af Hugo Rasmussens format.” 

Trommeslageren Kresten Osgood svarede på samme spørgsmål:
”Jeg har lært så uendelig meget. Hugo, Ed Thigpen og Bent Jædig er mine musikalske faderfigurer. Jeg har lært at blive bedre til at spille musik og lært at blive et bedre menneske af ham.”

Som person beskrev trompetisten Kasper Tranberg Hugo Rasmussen sådan her:
”Hugo er et dybt og meget kærligt menneske. Han kan være befriende sjov og fjollet. Han kan også vise tænder og være besk. Hugo er smuk - han behandler alle ens. Jeg har oplevet ham på de bonede gulve og blandt hjemløse - alle får samme opmærksomhed. Hugo er et ordentligt og pligtopfyldende menneske, og han forventer, at du er det samme, men han er ikke blåøjet, og han er vågen. Hugo er en gavmild person og har ofte hjulpet venner eller kollegaer i nød, også undertegnede.”

Tak for samarbejdet, inspirationen, generøsiteten, alle historierne og mest af alt – musikken.

Læs interview med Hugo Rasmussen i MUSIKEREN 2009 her

Læs artikel fra overrækkelsen af DMF Hæderspris 2014 her

Kort biografi over Hugo Rasmussen:

 • Født i Bagsværd den 22. marts 1941 og spillede som ganske ung banjo.
 • Fik sin første kontrabas på sin 18-års-fødselsdag, og blev aktiv på jazzscenen i 1962 som medlem af Nissen-Fjeldsted Swingtetten.
 • Året efter blev han professionel musiker. Spillede med bl.a. Jesper Thilo, Bent Jædig, Niels Jørgen Steen, Steen Holkenov og Arnvid Meyer, og på scenen i Jazzhus Montmartre og Timme’s Club.
 • I 1970erne akkompagnerede Hugo Rasmussen udenlandske solister, og var meget aktiv i radio og tv og som studiemusiker samt på folkemusikscenen, med bl.a. Trille, Niels Hausgaard og Cornelis Vreeswijk.
 • Har siden 1980erne beskæftiget sig mest med jazz. Og bl.a. spillet i bl.a. New Jungle Orchestra.
 • I det nye årtusinde har han stået i spidsen for bandet Hugo Rasmussen All Starz med Kasper Tranberg, Jakob Dinesen, Mads Hyhne, Kresten Osgood og Heine Hansen.
 • Han har modtaget Palæ Bars Jazzpris, Ben Websters Ærespris, Bent Jædig Prisen, DMFs Hæderspris og flere andre.
 • Han har medvirket på omkring 900 plader, hvor de fem er i eget navn.
 • Hugo Rasmussen spillede mest på sin 290 år gamle kontrabas, bygget i Sydtyrol.

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder

Tak Hugo! - 09.09.2015 10:13

Årets Gudman til Hugo Rasmussen - 25.05.2016 10:01