• A +
  • A -
  • print

En hel generation risikerer høreskader

30.10.2013

Undersøgelser viser at en hel generation af unge musikbrugere risikerer at blive ramt af høreskader i et hidtil uset omfang. DMF sætter nu fokus på problematikken med tre arrangementer under titlen "Pas På Hørelsen".

De fleste lytter til mp3-afspillere med ørepropper. Propperne tillader en mængde udefrakommende lyde at trænge ind og således “konkurrere” med musikken. (Arkivfoto: Morten Fischer)

Hyletone for ørerne, lydoverfølsomhed og for tidligt høretab er permanente høreskader, man ikke kommer af med igen. Musikere er en særligt udsat faggruppe for høreskader.

Men nye undersøgelser viser, at også børn og unge der lytter til musik på smartphones og andre mp3-afspillere, risikerer at få høreskader og hørenedsættelse allerede i 30-40 årsalderen pga. for højt og for længe musiklytning i for dårlige ørepropper. Det er et både personligt belastende og et samfundsøkonomisk problem. (Se fakta nedenfor)

SE VIDEOER: Mød medvirkende og andre musikere, der støtter op om budskabet Pas På Hørelsen

Salg af mp3-afspillere er eksploderet

Internationale undersøgelser af børn og unges hørelse viser, at høreskader vokser i takt med salget af bærbare lydenheder som smartphones og mp3-afspillere.

I Danmark blev der i 2012 solgt 1,372 millioner smartphones med mp3-afspillere. Dertil kommer salget af andre, bærbare enheder som iPod og andre mp3-afspillere og mobiltelefoner med mp3-afspillere.

Mp3-afspillere har typisk en maksimalvolumen på mellem 80 – 115 dB (A) og forskellige typer hovedtelefoner kan hæve lydniveauet med 7-9 dB. Dvs. man kan risikere et lydniveau på 124 dB.

LÆS MERE: Læs den fulde artikel på musikeren.dk

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder