• A +
  • A -
  • print

Finanslov 2019: Kulturen mister 830 millioner

06.12.2018 af Petrine Puper Jørgensen DMF

Kulturminister Mette Bock fejrer, at kulturen får tildelt 775 millioner kroner. Men glemmer at fortælle, at kulturen mister 831,9 millioner som konsekvens af to procents-besparelserne.

Foto PR

Kulturminister Mette Bock pynter desværre på sandheden, når hun nu fejrer, at kulturen bliver 775 millioner kroner rigere. Virkeligheden er, at selvom kulturen får tildelt 775 millioner kroner til prioriterede initiativer, så mister hele kulturområdet stadig 831,9 millioner kroner over de næste fire år. Det betyder fx, at selvom der i 2019 gives 193,3 millioner kroner til kulturen, så udgør to procents-besparelserne et minus på 84,4 millioner. Reelt kommer der derfor kun 108,9 millioner kroner ud til kulturen i 2019.  

Minus på bundlinjen

Besparelserne stopper ikke her. For efter 2019 kommer to procents-besparelserne til at æde de nye penge, som investeres i kulturen. I 2020 tilføres der 156,6 millioner kroner til kulturen, men to procents-besparelserne tager til gengæld 167,5 millioner kroner, hvilket betyder et minus på 10,9 millioner på bundlinjen, og der tilføres reelt ingen penge til kulturområdet. Sådan fortsætter besparelserne frem til 2022, hvor der står minus 44,2 millioner på kulturområdets bundlinje. Dette er til trods for, at to procents-besparelserne i 2022 føres tilbage til kulturområdet, så kulturen dermed modtager 75 millioner kroner ekstra i 2022.

Sammenlagt betyder de tilbageførte 75 millioner kroner samt de tildelte 775 millioner kroner, at kulturen over de næste fire år reelt tildeles 850,4 millioner kroner. Men da to procents-besparelserne æder de 831,9 millioner tilføres der reelt kun 18,6 millioner kroner til kulturen over de næste fire år, hvilket svarer til ca. 4,65 millioner kroner om året. Hertil skal det nævnes, at kulturministeren ikke har planlagt, at to procents-besparelserne skal stoppes i 2022, til trods for at pengene føres tilbage til kulturen. 

Se oversigten her

Besparelserne æder det meste 

Kulturministeren fortæller desværre ikke hele sandheden, når hun jubler over, at kulturen modtager 775 millioner kroner over de næste fire år. Ligesom hun ikke fortæller sandheden om landsdelsorkestrene, som hun påstår oprustes. Sandheden er nemlig, at selvom landsdelsorkestrene modtager ekstra tilskud de næste fire år, så vil to procents-besparelserne æde det meste. Kulturministeren besluttede nemlig i 2017, at Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester skal spare 11,4 millioner frem til 2021. Selvom orkestret nu får en håndsrækning på 2,5 millioner kroner frem til 2021, så vil orkestret stadig skulle spare 8,9 millioner kroner pga. grønthøsteren. Kulturministeren forsøger dermed at dække huller, som hun selv har skabt. For Copenhagen Phil er det et hul som med en anden udregning uden toprocentsbesparelser vil være på mere end 20 millioner kroner akkumuleret over 4 år.

Kald en spade for en spade 

Dansk Musiker Forbunds formand, Anders Laursen, ser derfor ingen grund til at fejre finansloven.  Anders Laursen siger: 

"Kulturministeren vælger endnu en gang kun at fortælle lidt af sandheden. Hun glemmer at fortælle, at kulturen stadig mister 831 millioner, fordi kulturministeren vil fortsætte med to procents-besparelserne.

Det ville klæde kulturministeren at kalde en spade for en spade. I denne finanslov har regeringen og DF udvalgt specifikke kulturområder, som man vil støtte, samtidig med, at man lader grønthøsteren æde sig ind til benet på resten af kulturområdet. Det er en klar liberal politik, som kulturministeren fører, så hvorfor ikke bare være åben om det i stedet for at gemme sig bag tallene?"