• A +
  • A -
  • print

Forkert registrering giver fejl i efterløn

30.10.2018 af Karen Bendix DMF

At brænde for sit arbejde er godt. Men man må ikke brænde ud, erfarer musiker Jacob Hogrebe, der efter en tur i den bureaukratiske mølle og med hjælp fra DMF nu endelig kan få sin efterløn udbetalt rigtigt.

Jacob Hogrebe har haft et langt og begivenhedsrigt arbejdsliv med projektet for psykisk sårbare "De Splittergale". Men da han begyndte at føle sig slidt og efterlønnen skulle indløses opstod der problemer. (Foto af De Splittergale, pressefoto)

”Musik, det holder man aldrig op med,” fortæller musiker Jacob Hogrebe, der netop er gået på efterløn – hvilket skulle vise sig, ikke at være lige til. Omregningssatser, inkompetente sagsbehandlere og rod i timeregistrering og lektionsomregninger har ført Jacob Hogrebe gennem en labyrint af systemer, som han ville være faret vild i, hvis ikke han havde taget fat i og fået hjælp fra DMF.  

Gårdsangere og psykisk syge

Jacob Hogrebe har arbejdet som musiker hele sit liv, og spillet med alt fra spillemænd, gårdsangere, romaer og kurdere og sigøjnere. I 1990’erne iværksatte han sammenspil for psykisk sårbare og syge i Aarhus, hvilket udviklede sig til en stor succes og foreningen ”De Splittergale”, hvor han blev ansat.

”Efter jeg i mange år har spillet musikerjobs på honorar, fik jeg arbejde med fastløn, ordentlige ansættelsesforhold og mulighed for at opspare efterløn. Jeg stod selv for at søge de kommunale støtteordninger, og dermed også min egen løn til foreningen ”De Splittergale”, samtidig med jeg arrangerede projekter, rejser og samarbejder med musikere rundt om i Europa,” fortæller Jacob Hogrebe, der blev fuldtidsansat fra 2000.  

Ilden brændte ud

I 2016 begyndte han at føle sig slidt i jobbet, der krævede alt af ham både i arbejdstiden og i fritiden. Han begyndte derfor at tjekke sine muligheder for at få glæde af den efterløn, han betalte til gennem årene, og fik at vide, at alt var fint.

For at få den øverste sats skulle han lige arbejde to år mere, og dermed kunne han også gøre sine Kulturby2017-projekter færdig. Men det blev to hårde år:

”Jeg var fyldt op. Jeg begyndte at glemme ting, og kunne ikke sove om natten, og følte mig stresset og udbrændt. Samtidig med jeg skulle færdiggøre mine projekter med ”De Splittergale”, fandt jeg ud af, at der var rod i registreringen af mine timer og løn i forhold til efterløn, hvilket ikke gjorde min stress mindre.”  

Hjælp til udregning

Jacob Hogrebe kontaktede Esben Laursen i DMF Aarhus for at få et overblik over sin efterlønsberegninger, og sammen fandt de ud af at hans indkomst og timer ikke var omregnet rigtigt i indkomstregistret. Dermed skulle alle timer omregnes efter en ny takst 1,6 af arbejdsgiveren Foreningen ”De Splittergale”.

Fejlen blev rettet, og indsendt til FTF-A, der godkendte regnskabet med svar om, at han nu var berettiget til efterløn. Men også her var der fejl i regnskabet.

”I FTF-A’s beregninger var jeg kun berettiget til den lave efterlønssats, selvom jeg netop havde arbejdet to år mere for at komme på den høje sats. Så jeg tog igen ind forbi DMF i Aarhus og talte med Esben, som bekræftede, at beregningerne fra FTF-A var forkerte. Jeg måtte kæmpe mig vej ind til den rigtige person i FTF-A, som først efter et par måneder – efter jeg var gået på efterløn – kunne bekræfte, at de havde lavet fejl i beregningerne, og at jeg skulle op på den højeste sats,” fortæller Jacob Hogrebe.  

Efterløn efter kamp

I oktober 2018 kunne Jacob Hogrebe endelig læne sig tilbage, og bruge tid på at spille musik i stedet for at  kæmpe med et efterløns-udbetalingssystem, der er komplet uigennemskueligt, hvis man ikke får hjælp til det.

”Jeg kan godt forstå, at vi som atypisk ansatte med både spillejob og alle mulige forskellige ansættelsesformer – timeansat, fastansat, honorarbetalt m.m. – kan være svære for et system, der er beregnet til almindelige lønmodtagere. Men at der skulle kæmpes så hårdt for at få registreret det rette antal timer, løn og omregningssatser, havde jeg aldrig forestillet mig. Det har været en kæmpe støtte at have Esben Laursen til at hjælpe med at gennemskue systemerne og en stor lettelse af have DMF som fagforbund, som man kan ringe til og få hjælp fra i sådan et tilfælde. Stor ros til DMF,”

Jacob Hogrebe glæder sig nu til at være musiker og spille job til glæde for andre. Han råder andre til at tjekke deres indkomstregister et godt stykke tid inden de går på efterløn.

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder