• A +
  • A -
  • print

Forslag om opholdskrav er vedtaget

08.01.2019 DMF

Efter massiv kritik er et lovforslag om opholdskrav og ret til dagpenge nu vedtaget og trådt i kraft.

Foto: Das Büro

Hvis du har arbejdet og har haft ophold uden for Danmark eller et EU/EØS land, kan man fra 1. januar 2019 risikere ikke at have ret til dagpenge i sin danske a-kasse, da der er er trådt en ny lov i kraft.

Danskere eller udenlandske arbejdere skal have opholdt sig i Danmark eller et EU/EØS land i syv af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge. Ordningen trådte i kraft d. 1. januar 2019 og bliver indfaset frem til 2021.

Helt konkret betyder opholdskravet:

  • Fra 1. januar 2019 skal man have opholdt sig i Danmark eller i et EU/EØS-land i mindst fem ud af 12 år
  • Fra 1. januar 2020 skal man have opholdt sig i Danmark eller i et EU/EØS-land i mindst seks ud af 12 år
  • Fra 1. januar 2021 skal man have opholdt sig i Danmark eller i et EU/EØS-land i mindst syv ud af 12 år

Det betyder, at man risikerer efter mere end fem år i USA eller Asien at miste sin ret til dagpenge. Og dette er uanset, at du – også gennem hele udlandsopholdet - har betalt til a-kassen.

Der har været en del debat om lovforslaget, hvilket der stadig væk er. I den forbindelse har vi i Dansk Musiker Forbund i to konkrete sager hjulpet to medlemmer med at få godkendt dokumentation fra arbejde, både som lønmodtager og som selvstændig i USA ved a-kassen. Vi har hjulpet med at få clearet Tax Papers og få udfærdiget en ansættelseskontrakt, som a-kassen kunne godkende, når medlemmerne vendte retur til Danmark i december 2018.

Læs mere her

Læs her, hvad opholdskravet kan betyde for dig

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte Dansk Musiker Forbunds rådgivere Trine Budtz og Ann-Mari Nostrup på tlf. 35 240 240.