• A +
  • A -
  • print

Forslag om opholdskrav er vedtaget

08.01.2019 DMF

Efter massiv kritik er et lovforslag om opholdskrav og ret til dagpenge nu vedtaget og trådt i kraft.

Foto: Das Büro

Hvis du har arbejdet og har haft ophold uden for Danmark eller et EU/EØS land, kan man fra 1. januar 2019 risikere ikke at have ret til dagpenge i sin danske a-kasse, da der er er trådt en ny lov i kraft.

Danskere eller udenlandske arbejdere skal have opholdt sig i Danmark eller et EU/EØS land i syv af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge. Ordningen trådte i kraft d. 1. januar 2019 og bliver indfaset frem til 2021.

Helt konkret betyder opholdskravet:

  • Fra 1. januar 2019 skal man have opholdt sig i Danmark eller i et EU/EØS-land i mindst fem ud af 12 år
  • Fra 1. januar 2020 skal man have opholdt sig i Danmark eller i et EU/EØS-land i mindst seks ud af 12 år
  • Fra 1. januar 2021 skal man have opholdt sig i Danmark eller i et EU/EØS-land i mindst syv ud af 12 år

Det betyder, at man risikerer efter mere end fem år i USA eller Asien at miste sin ret til dagpenge. Og dette er uanset, at du – også gennem hele udlandsopholdet - har betalt til a-kassen.

Der har været en del debat om lovforslaget, hvilket der stadig væk er. I den forbindelse har vi i Dansk Musiker Forbund i to konkrete sager hjulpet to medlemmer med at få godkendt dokumentation fra arbejde, både som lønmodtager og som selvstændig i USA ved a-kassen. Vi har hjulpet med at få clearet Tax Papers og få udfærdiget en ansættelseskontrakt, som a-kassen kunne godkende, når medlemmerne vendte retur til Danmark i december 2018.

Læs mere her

Læs her, hvad opholdskravet kan betyde for dig

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte Dansk Musiker Forbunds rådgivere Trine Budtz og Ann-Mari Nostrup på tlf. 35 240 240. 

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder