• A +
  • A -
  • print

Husk musikken i medieforliget

08.05.2018 af Anders Laursen DMF

”Vi opfordrer politikerne til at indskrive DR SymfoniOrkestret og DR Big Band i medieforliget i uforandret størrelse,” lyder det fra Dansk Musiker Forbunds formand, Anders Laursen, i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

(Foto: Jordan Mixson)

Regeringens medieudspil byder på store forandringer i det danske medielandskab. Samtidig udtrykker udspillet et ønske om mere kultur i form af en ny radiokanal med fokus på klassisk musik og en ny tv-kanal med fokus på kultur og folkeoplysning.

Dansk Musiker Forbund kommer her med konkrete opfordringer til, hvordan kulturen og musikken kan fremmes under det kommende medieforlig.

DR’s orkestre og ensembler skal med i medieforliget

DR’s orkestre og ensembler er ikke nævnt i medieudspillet. Regeringens udspil lægger ellers op til, at DR skal være et kulturelt fyrtårn. I Dansk Musiker Forbunds optik udgør DR SymfoniOrkestret og DR Big Band allerede en essentiel del af DR’s kulturelle fyrtårn. DR SymfoniOrkestret har en tæt historie sammen med DR, og orkestret når ugentligt ud til 350.000 musikelskere via elektroniske medier. Derudover er orkesteret blandt Europas førende orkestre, og torsdagskoncerterne radiotransmitteres til i gennemsnit 7-8 lande ligesom, at orkestret streames og deles på tværs af landegrænser som aldrig før.

DR Big Band udgør ligeledes en essentiel del af DR. Bandet bringer jazz ud til hele Danmark med 55-60 udsolgte koncerter hvert år. Derudover har DR Big Band turneret i Japan, som ambassadører for dansk jazz.

Det er derfor Dansk Musiker Forbunds første opfordring, at politikerne indskriver DR SymfoniOrkestret og DR Big Band i medieforliget i uforandret størrelse med henblik på at sikre, at orkestrene kan fortsætte med at være en del af DR’s kulturelle fyrtårn.

Nedlæggelse af FM vil svække radiomarkedet

Regeringen vil nedlægge FM-båndet senest i 2021. Det vil samlet set svække radiomarkedet markant. DAB-formatet slår næppe igennem, da det på samme måde som flow-tv vil blive overhalet indenom af netbaserede tjenester. Uden FM vil danske radiokanaler heller ikke nå ud til lytterne i biler i samme omfang som hidtil, da biler primært har installeret FM-radioer. Dette vil ramme betalingen til musikkens rettighedshavere, herunder musikere, komponister, pladeselskaber, forlag, osv.

For Dansk Musiker Forbunds medlemmer betyder det færre penge til at producere ny musik, hvilket vil betyde mindre danskproduceret musikindhold.

Dansk Musiker Forbunds anden opfordring er derfor, at politikerne, i det kommende medieforlig og efterfølgende Public Service-aftale, overvejer det hensigtsmæssige i at nedlægge FM-båndet, samt gør en indsats for at bevare dansk musikindhold.

Ny radio- og tv-kanal bør have fokus på dansk indhold

Regeringen ønsker også at udbyde en ny radio- og tv-kanal, som skal fokusere på klassisk musik, kultur og folkeoplysning, hvilket er positivt som en del af en public service-forpligtelse.

Dansk Musiker Forbund opfordrer til, at man på den nye radiokanal vil transmittere fra hele det danske orkestre- og ensemblelandskab. Det er en unik mulighed at få alle de danske orkestre og ensembler ud til hele Danmark via en fælles radiokanal. Ligeledes kan den nye tv-kanal sende koncerter fra de klassiske ensembler og orkestre.

Udover at fremme den klassiske musik kunne den nye tv-kanal også bruges til at sende fra store og små danske, rytmiske festivaler. Der er i disse år et kæmpeudvalg at sende fra.

Det kommende medieforlig har mange store knaster, men det har også gode muligheder for kulturen og musikken. De tre ovenstående opfordringer er hermed bragt videre med de varmeste anbefalinger.

Læs debatindlægget fra Jyllands-Posten her