• A +
  • A -
  • print

Jazzen skæres til én aften ugentligt

06.02.2019 af Karen Bendix DMF

Planerne for musikken på DR’s nedlagte kanaler er i dag offentliggjort. Og det ser sløjt ud for jazz og rytmisk musik, der ikke er mainstream.

Er du glad for jazzmusik i hverdagen, må du hellere finde jazzskiverne frem fra kælderen eller følge en jazzelsker på streamingtjenesterne. Og fremover undvære formidlingen fra dedikerede jazzværter. For som følge af regeringens nedskæringer af DR, har DR valgt at tildele jazzen fredag aften på P2 samt et par podcasts om ugen. That’s it!

Skriv under på borgerforslaget Bevar P8Jazz her

Langt færre timer til jazzen

Gustav Lützhøft, radiochef i DR, uddyber til Dansk Musiker Forbund og gør opmærksom på, at det er foreløbige planer:  

Det er korrekt, at jazzen på den måde får færre timer at udkomme i, end tilfældet er det i dag med en hel kanal. Men det betyder ikke nødvendigvis ringere synlighed for jazzen. Hvor der i dag er ca. 89.000 ugentlige lyttere på P8 Jazz, er der på P2, alene fredag aften, 139.000 lyttere i gennemsnit. Vores mulighed for at nå bredt ud med jazzmusikken er altså intakt, hvis ikke forøget. Men jeg kan naturligvis godt forstå, hvis mange alligevel er skuffede over at skulle undvære en dedikeret kanal til jazzmusik. Det er selvsagt to helt forskellige tilbud, vi kommer til at præsentere før og efter, at spareudviklingsplanen er implementeret.

Jazzformidling som podcast

Som plaster på såret lancerer DR nye ambitiøse podcasttilbud med og om jazz, forklarer radiochef Gustav Lützhøft:

Vi lancerer allerede fra efteråret en podcastserie om jazzens historie i Danmark. Erfaringer med andre musikpodcast, bl.a. serien ‘Den Nye Stil’ fra P3, har vist, at vi kan nå rigtig langt ud med musikformidling på podcast. Ikke mindst giver podcast os mulighed for at fordybe os endnu mere i formidlingen og fortællingerne rundt om musikken. De erfaringer bygger vi nu videre på i arbejdet med at udvikle jazzpodcast. Og endelig er det værd at nævne, at de programmer, der vil være at finde på P2 i FM-tiden, naturligvis også vil blive tilbudt on demand, så man kan høre dem når, og hvor man vil, hvis ikke fredag aften passer.

P6 og P7 fordelt på P3 og P4

Hvor jazzmusikken og formidlingen har fået en helt fast ugentlig tidsramme på en bestemt kanal, bliver musikken fra P6 BEAT og P7 Mix, der også lukkes i 2020, fordelt ud på P3 og P4 uden faste programtider.

Til det skriver radiochef Gustav Lützhøft til Dansk Musiker Forbund:

Lukningen af P6 BEAT og P7 Mix kommer til at præge musikprofilen på P3 og P4. Her vil vi arbejde med at præsentere en del af den unikke musik, de to kanaler præsenterer, og som ikke er rigeligt tilstede mange andre steder. Men lad mig slå fast, at det kun bliver en lille del af de to kanalers repertoire og altså ikke alt. Det lader sig ganske enkelt ikke gøre med en mindre økonomi og deraf følgende mindre kanalpakke.

Gustav Lützhøft peger igen på podcasts som yderligere tiltag:

Foruden arbejdet med musikprofilerne på P3 og P4 vil vi desuden tilbyde dedikerede podcast, også omkring den musik man kender fra P6 BEAT i dag. Præcis hvad og hvornår kan jeg endnu ikke løfte sløret for, men det er klart, at vi også her lader os inspirere af succesen med blandt andet ‘Den Nye Stil’ fra P3.

Hjælp jazzmusikken Musikere fra Dansk Musiker Forbund har i november 2018 stillet et borgerforslaget om at bevare P8 Jazz, der skal få regeringen til at omstøde beslutningen om nedskæringerne, så DR kan bibeholde kanalerne også efter 2020. Forslaget har fået 4.000 underskrivere, men skal op på 50.000 underskrifter før det bliver taget op i Folketinget. 

Skriv under på Bevar P8 her