• A +
  • A -
  • print

Konference: Kultur skal være for alle

02.04.2019 af Petrine Puper Jørgensen DMF

Hvordan får vi kunst og kultur ud til alle? Dette spørgsmål var omdrejningspunktet for en kulturkonference arrangeret af Socialdemokratiets kulturudvalg.

(Foto: Ólafur Steinar Gestson, Operafestival)

Hvis det er op til Socialdemokratiet, skal kunst og kultur i højere grad nå ud til alle borgere. I fredags havde Socialdemokratiet derfor inviteret til en kulturkonference, hvor forskellige fagfolk gav deres bud på, hvordan kulturen i højere grad kan nå ud til alle.

Derudover præsenterede kontorchef for forskning, teknologi og kultur i Danmarks Statistik, Claus Werner Andersen, nogle foreløbige resultater for den kommende kulturvaneundersøgelse. Undersøgelsen viser blandt andet, at 94 procent af befolkningen har lyttet til musik i hjemmet, i bilen eller ude i byen inden for de tre seneste måneder.  

Kulturvaneundersøgelsen er blevet lavet med jævne mellemrum siden 1964. Den seneste kulturvaneundersøgelse er blevet foretaget i 2012, og den kommende kulturvaneundersøgelse bliver publiceret i efteråret 2019.

Et slag for armslængden

Socialdemokratiets egen kulturordfører, Mogens Jensen, var blandt de første talere på podiet, hvor han præsenterede en række pejlemærker for at få kultur ud til alle, og hvad Socialdemokratiet vil ændre, såfremt de vinder det kommende folketingsvalg.

Først og fremmest ønsker Socialdemokratiet at ændre omprioriteringsbidraget fra to procent til en halv procent. Grunden til, at Socialdemokratiet ikke vil afskaffe omprioriteringsbidraget fuldstændig, er, at de vil bruge den halve procent på nye investeringer på kulturen, fortalte Mogens Jensen.

Derudover ønsker Mogens Jensen, at folkeskole- og musikskolesamarbejdet i højere grad skal løftes, og at et stærkere samarbejde mellem kulturministeriet og undervisningsministeriet samt indsamling af erfaringer fra kommunerne skal være med til at løfte denne opgave yderligere.

Samtidig slog Mogens Jensen et vigtigt slag for armslængden:

Vi politikere skal lave rammer for kulturen, men vi skal ikke blande os i, hvad kulturen konkret skal indeholde. Lige nu hænger der trusler i luften mod kulturlivet. Det skal vi kæmpe imod, og vi skal bevare armslængden.

”Vi skal ud og skabe vores legitimitet”

”Det er ved at komme på mode at tale om kulturen igen, og det håber jeg også, at vi kommer til at se under det kommende valg,” erklærede Kasper Holten, teaterchef for Det Kongelige Teater. Kasper Holten var til stede for at give sit bud på, hvordan kulturinstitutionerne kan bidrage til at bryde den sociale ulighed, men først og fremmest gav han en overordnet status på kulturen.

Kasper Holten sagde:

Det er vigtigt at huske, at kunst og kultur ikke består af bygninger, men at det består af mennesker, og vi skal have råd til de mennesker, som skaber kunsten og kulturen. Samtidig skal vi kulturinstitutioner ud af offerrollen og tage ansvar for kulturen. Vi kan se, at dannelsen er på vej tilbage, og det er vi noget, vi tager mere og mere ansvar for. Tidligere var vi kulturinstitutioner vant til at have en naturlig legitimitet som dannelsesapparat. Det har vi ikke mere. Vi skal selv ud og skabe vores legitimitet i dag, og det er også sundt for os. Vi skal tage ansvar for at tale til mennesker og spørge, hvad vi kan gøre for deres liv.

Kasper Holten fortsatte:

Samtidig skal vi stoppe med at kalde det kulturstøtte. Vi taler heller ikke om hospitalsstøtte, undervisningsstøtte eller vejstøtte. Så hvorfor skal vi kalde det kulturstøtte? Kultur skal være en del af velfærdssamfundet, fordi vi får et fattigt liv uden kunst og kultur.

Herefter gik han videre til et forslag om, hvordan man kan sikre, at alle børn får lige adgang til kunst og kultur.

Ingen børn skal forlade folkeskolen uden at have oplevet kunst, kultur, musik, scenekunst og så videre. Derfor er mit forslag, at hvis vi skal bryde den sociale arv, skal vi ikke lave en masser regler. Lad os i stedet tage en milliard og kalde det for en børnekulturel milliard. Den skal afsættes til, at børn og unge kan komme i berøring med kunst og kultur, og hvordan det kan være med til at udvikle dem.

Forslaget modtog stor applaus fra salen. Generelt bidrog konferencen til mange gode synspunkter om, hvordan kunst og kultur i højere grad kan blive for alle borgere, og hvordan kunsten og kulturen generelt kan tales op. Et tema, som næste nummer af MUSIKEREN vil fokusere på.

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder