• A +
  • A -
  • print

Kulturen skal tales op af alle

16.05.2018 af Petrine Jørgensen DMF

Både politikere, borgere og kunstnerne selv skal blive bedre til at tale kultur og kunst op, lød en af konklusionerne på gårsdagens Kunst- og Kulturpolitiske Topmøde på Christiansborg

Tirsdag d. 15. maj 2018 havde Dansk Kunstnerråd inviteret til konference for at diskutere dansk kunst og kulturs fremtid. De to spørgsmål, som gik igen gennem oplæggene og debatterne, var: 1) Hvem sikrer kulturarven, og 2) Hvem sikrer udviklingen af nye talenter og ideer?

Til konferencen var inviteret både politikere og kunstnere til at diskutere og debattere konferencens to essentielle spørgsmål, og Clement Kjærsgaard stod for at styre slagets gang. Konferencen var samtidig startskuddet til dette års kulturmøde på Mors.

Politikerne skal tale kunsten og kulturen op

En pointe, som gik igen flere gange i løbet af konferencen, var, at politikerne bliver nødt til at prioritere og tale kulturen og kunsten op. Den første kunstner, som pointerede dette, var forfatter Hanne-Vibeke Holst, som også satte debatten i gang med Clement Kjærsgaard.

Hanne-Vibeke Holst mente, at samfundet bliver nødt til at investere i ressourcestærke, offentlige institutioner og kulturskoler for fortsat at have en fælles identitet og referenceramme i et lille land som Danmark. Derudover kaldte hun grønthøsteren og omprioriteringen på kulturområdet for en ren nedskæring.

Hertil uddybede Hanne-Vibeke Holst:

Der bliver nødt til at være en politisk vilje og en politisk bevidsthed om, hvad kultur betyder for folk. Kulturen og de store offentlige institutioner er de vitale organer, som pumper blodet rundt i kroppen. Det er dem, som sikrer, at vi har fælles referencer. Og det er en velfærdsopgave fortsat at bevare disse institutioner, ellers smuldrer det hele væk.

”Det koster penge at skabe kunst”

En anden forfatter, Kristina Stoltz, følger i samme fodspor som Hanne-Vibeke Holst. Kristina Stoltz mener, at der mangler politikere, som har viljen til at tale varmt og vidende om kulturen i stedet for at tale problematiserende om kulturen. Hun mener også, at der mangler politikere som ved, hvad kunst og kultur rent faktisk handler om, hvad det fx betyder at være balletelev eller konservatorieelev.

”To procents-besparelserne kan ikke fortsætte”

Bertel Haarder, tidligere kulturminister og nyligt genindsat kulturordfører for Venstre, deltog også i debatten. Han mente, at kulturen blandt andet skal være fælles oplevelser og en åbning for, at børn og unge kan se og opleve nye ting på nye måder.

Derudover udtrykte Bertel Haarder, at to procents-besparelserne på kulturen ikke kan fortsætte. En besparelse, som ellers er stemt igennem af regeringen og Dansk Folkeparti frem til 2021 og endnu uden reel slutdato. Udtalelsen fik derfor positiv respons fra den fremmødte kunstneriske verden. Dog lod Bertel Haarder det stå uvist, hvorvidt han havde politisk opbakning til at stoppe besparelsen.

Kunstnerne skal promovere sig selv

En tredje væsentlig pointe blev fremsat af billedkunstner Jens Galschiøt. Han fremhævede, at kunstnerne også måtte pege pilen indad og blive bedre til at promovere sig selv, kunsten og kulturen, hvis politikerne ikke ville gøre det.

Alt i alt en interessant konference, hvor det kan konkluderes, at både politikere, borgere og kunstnere selv kan blive bedre til at tale kunsten og kulturen op, og at der fortsat er meget arbejde for at fremtidssikre den danske kulturarv imod besparelser og nedprioriteringer.

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder