• A +
  • A -
  • print

Militærmusikere kan ånde lettet op

13.10.2017 af Petrine Jørgensen DMF

Forslaget om nedlæggelse af et musikkorps er skrevet ud af regeringens effektiviseringstiltag, og militærmusikerne kan i første omgang ånde lettet op.

Forslaget om nedlæggelse af et af landets tre musikkorps er skrevet ud af regeringens udspil til de kommende forhandlinger.

Onsdag d. 11. oktober udkom regeringens forsvarsudspil. Forinden havde rygter floreret i flere uger om, hvorvidt et af Forsvarets tre musikkorps skulle nedlæggelse. Men musikerne i musikkorpsene kan i første omgang ånde lettede op. Forslaget om nedlæggelse af et musikkorps er nemlig skrevet ud af regeringens effektiviseringstiltag.

Forsvaret skal både spare og have flere penge

Forslaget om nedlæggelsen af et musikkorps kom i første omgang i forlængelse af en effektiviseringsrapport, som Forsvarsministeriet havde bestilt. Før der skal tilføres flere milliarder til Forsvaret, skal der nemlig spares 600 mio. kr.

Det bruttoeffektiviseringskatalog, som blev givet til regeringen, bestod af 45 forslag til effektivisering af Forsvaret. Derefter har regeringen valgt at gå videre med 39 af de 45 forslag, hvoraf de har valgt at udskrive forslaget om nedlæggelse af et musikkorps. Begrundelsen for dette er, at regeringen mener, at konsekvenserne ved at nedlægge et musikkorps ikke står på mål med de forventede økonomiske gevinster og resultater.

Flertal af politikere imod nedlæggelse

Overordnet er en stribe politikere, både i oppositionen og i regeringen, også imod nedlæggelse af et musikkorps. Heriblandt Rasmus Jarlov, forsvarsordfører for Konservative og formand for Forsvarsudvalget, som i et debatindlæg d. 11. oktober i JydskeVestkysten skriver:

På Christiansborg er vi for nylig blevet anbefalet at nedlægge et af de tre eksisterende militærorkestre som en del af den kommende forsvarsaftale. Det ville i mine øjne være en hel tåbelig besparelse, hvor vi værdimæssigt ville tabe mere, end vi økonomisk ville vinde. Den Kgl. Livgarde, Prinsens Musikkorps og Slesvigske Musikkorps er alle tre vigtige korps i det danske Forsvar.

Læs hele indlægget her 

DMF: Glædelig nyhed

I Dansk Musiker Forbund er der glæde over, at forslaget om nedlæggelse af et musikkorps er skrevet ud af regeringens udspil til de kommende forhandlinger.

Formand, Anders Laursen, siger om nyheden:

Udmeldingen er positiv. Alle tre musikkorps er en del af dansk kulturarv og derfor helt essentielle. De binder Forsvaret og den danske befolkning sammen. Samtidig er musikkorpsene til stede ved både festlige lejligheder, men også ved mere alvorlige begivenheder som f.eks. hjemtagelser af faldne soldater. Her er nøgleordene værdighed og respekt. At det sker med deltagelse af ét af musikkorpsene sikrer, at den musikalske indramning er af højeste kvalitet.

Intet er dog afgjort i selve forliget endnu, og Dansk Musiker Forbund fortsætter derfor arbejdet på de indre politiske linjer og vil følge forhandlingerne tæt med henblik på at sikre, at alle musikkorps og stillinger bevares.


Se en sammenklippet video, hvor landets tre militærorkestre, Den Kongelige Livgarde, Prinsens Musikkorps og Slesvigske Musikkorps, spiller Champagnegaloppen som led i orkesterkampagnen #seosnu.