• A +
  • A -
  • print

Musikken mister terræn på DR

18.09.2018 af Karen Bendix DMF

Musikken bliver ramt, når P6 BEAT, P7 Mix og P8 Jazz lukker, og DR K og DR2 lægges sammen. Det sker som følge af en pålagt 20 % besparelse fra regeringen og DF.

DR's kor og orkestre bliver ikke beskåret i den nye public service-kontrakt. Nedskæringerne kommer til at gå ud over formidlingen af dansk musik med bl.a. nedlæggelse af P6, P7 og P8 og sammenlægningen af DR2 og DR K. (Foto: DR_Kim Leland)

Regeringen og DF har pålagt Danmarks Radio besparelser på 420 millioner kr. årligt de næste tre år, og er sammen med DR’s ledelse klar med en nye public servicekontrakt, der gælder fra januar 2019. Det kommer til at ramme dansk musik og kultur.

I public service-aftalen har DR prioriteret at lukke nichekanalerne P6 BEAT, P7 Mix og P8 Jazz. Dermed mister blandt andet rock og jazz en platform at blive formidlet på, da de stilarter ikke bliver spillet på DR’s hovedkanaler P3 og P4 eller på de kommercielle kanaler. Sammenlægningen af DR2 og DR K til en fælles samfunds- og kulturkanal vil også rammen musikken og kulturen, da DR K som den eneste danske kanal viser klassiske koncerter og jazzkoncerter. 

Trussel for formidling af dansk musik

Dansk Musiker Forbunds formand, Anders Laursen, ser besparelserne på DR som en trussel for bredden af dansk musik, og mener nedprioritering af de tre digitale nichekanaler er uforståelig, når public service-aftalen peger på mere dansk musik. Derimod er han lettet over, at DR har prioriteret orkestrene, der ikke bliver ramt af besparelser i denne omgang.

”I en tid, hvor de globale techgiganter i stigende grad invaderer og præger vores medielandskab og kulturforbruget generelt globaliseres, er det mig en gåde, at den danske regering og Dansk Folkeparti skærer i udbredelsen og formidlingen af dansk kultur. I stedet for at støtte op om den danske kultur og de kulturelle værdier, vi kan være fælles om gennem Danmarks Radio, vælger de at skære langt ind i benet, og i realiteten mere og mere overlader oplysning og kulturel dannelse af befolkningen til udenlandske aktører,” udtaler han og tilføjer:

”Når regeringen ønsker, at nøgleordene for fremtidens DR skal være kvalitet, tilgængelighed og åbenhed, nytter det jo ikke noget, at man fjerner kanaler som P6 BEAT, P7 Mix, P8 Jazz og DR K, som netop sørger for at give danskerne kvalitet i den ny digital medievirkelighed.”

Public Service-aftale for musik og kultur

I den nye public service-kontrakt, som er regeringens rammeaftale med DR, bevares DR Symfoniorkester, DR Bigband og DR Kor. Derudover skal den rytmiske musik fordeles på P3, P4 og P5, og der skal fokus på formidlingen af klassisk musik.

I kontrakten står der blandt andet:

Dansk musik: 

DR skal på radio årligt tilbyde en høj andel af dansk musik på minimum 48 procent på såvel P3 som P4. DR skal bredt på P3, P4 og P5 udsende dansk musik for at fremme alsidigheden i det danske musikmiljø og ikke kun fokusere på populærmusikken. DR skal samtidig have fokus på formidlingen af klassisk musik.

Ensembler: 

Som led i sine aktiviteter på musikområdet skal DR fortsat drive følgende kor og ensembler: DR SymfoniOrkestret, DR Big Bandet, DR Koncertkoret, DR VokalEnsemblet og DR PigeKoret.

Kultur og idræt: 

DR skal have fokus på dansk kunst og kultur i hele landet og på formidlingen af den danske kultur, historie, natur og klima og kulturarv, herunder den kristne kulturarv. DR skal have en bred dækning af smalle idrætsgrene og af handicapidræt.

Fakta:

Nedskæringer i DR som følge af ny public service kontrakt:

  • Der nedlægges cirka 375-400 stillinger, heraf cirka 25 chefstillinger.
  • I alt gennemføres der besparelser for 420 millioner kroner om året.
  • DR reducerer antallet af flow-tv-kanaler fra de nuværende seks til tre fra 2020.
  • DR K og DR2 samles under et nyt DR2 med fokus på både samfund og kultur.
  • DR3 og DR Ultra lukker som flow-kanaler, men fortsætter som digitale universer.
  • På radioområdet nedbringes DR's nuværende otte kanaler til fem. P1, P2, P3, P4 og P5 bevares. De tre kanaler, der lukker, er P6 BEAT, popkanalen P7 Mix og jazzkanalen P8.
  • Områderne sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion bliver beskåret.
  • Den regionale dækning styrkes. Samtidig går DR's tv-drama, indhold til små børn, dokumentarer samt kor og orkestre fri af besparelser.