• A +
  • A -
  • print

Ophavsretsdirektiv i vanskeligheder

22.01.2019 af Petrine Puper Jørgensen DMF

Det omdiskuterede ophavsretsdirektiv, der forhandles om i EU, er lige nu i modvind igen.

I september var der gode nyheder til kunstnerne og deres ophavsrettigheder. Europa-Parlamentet havde vedtaget en række positive ændringsforslag til direktivforslaget om ophavsretten på det digitale indre marked.

LÆS OGSÅ: EU Parlamentet stemmer ja til ophavsretsdirektiv

Siden september har EU-Parlamentet forhandlet med krav til direktivteksten. Helt konkret har man forhandlet om, at det i teksten skal sikres, at ophavsmænd og udøvende kunstnere skal modtage fair betaling for online udnyttelse af værker og præstationer.

Direktiv i modvind

Det ser nu ud til, at forhandlingerne er gået i stå. I går skulle have været det sidste og afgørende forhandlingsmøde mellem EU's institutioner om direktivet om ophavsretten i det digitale indre marked. I stedet blev mødet desværre aflyst, fordi medlemslandene i EU’s Ministerråd ikke kan enes om mandatet til deres forhandlere. Det er bestemmelserne om nyhedsmediers rettigheder og delingsplatformes ansvar, der giver forhandlingerne problemer.

Det er derfor uvist, hvilken skæbne direktivet får, hvis ikke det når at blive forelagt til endelige vedtagelse inden det siddende EU-parlament går af i maj. Der ikke p.t. fastsat nye forhandlingsmøder.

Dansk Musiker Forbunds chefjurist og ophavsretsekspert Morten Madsen følger fortsat sagen tæt og siger om de stoppede forhandlinger:

Vi må håbe, at de kan finde en måde at komme til enighed uden at udvande teksten inden valget i maj. Det er et enormt vigtigt direktiv for kunstnere og deres ophavsrettigheder.