• A +
  • A -
  • print

Overbelastning førte til flexjob

08.01.2019 af Karen Bendix DMF

Overbelastede hænder og mistet stemme fik musiker Jytte Thomsen ud på en lang rejse gennem sygemelding, jobafklaringsforløb, rehabiliteringsmøde og flexjob.

Jytte Thomsen, musiker og musikunderviser, blev overbelastet, fik fibromyalgi og har været igennem hele turen fra sygedagpenge til flexjob. (pressefoto)

”Jeg har altid haft det godt og kunnet klare mig selv. Så jeg havde da aldrig troet, jeg skulle være afhængig af offentlig forsørgelse. Men fra den ene dag til den anden ændredes min situation,” fortæller Jytte Thomsen der gennem de sidste tre år har været igennem en ordentlig rutchetur både helbreds- og arbejdsmæssigt.

Hænderne fungerede ikke

Jytte Thomsen har i mange år arbejdet som festmusiker og musikunderviser i Skive, og begyndte at afløse som organist. Hun fik på et tidspunt fire afløserjob på en uge, og gik i gang med at øve og spille på orglet. Men uvant spilleteknik og for mange timers øvning gav en voldsom overbelastning. 

Jytte tog til fysioterapeut, som gav hende nogle øvelser, og hun fortsatte et par måneder mere. Men til sidst kunne hun ikke bevæge hænderne af smerter.

”Mine hænder og fingre var blevet så overbelastede, at jeg ikke kunne skære en kotelet eller holde på en telefon. Hænderne var helt ødelagte, så jeg hverken kunne spille på orgel, til fest eller undervise. Jeg blev sygemeldt og kontaktede Dansk Musiker Forbunds Dorte Bang, som henviste mig til Odense Musikerklinik. De gav mig nogle øvelser, som sammen med sygemeldingen hjalp lidt.”

Mistede stemmen

Efter fire måneder blev Jytte raskmeldt. Men der gik ikke lang tid før hun mistede stemmen helt

”Jeg havde så mange spændinger efter det med hænderne og brugte min stemme forkert. Derudover kunne jeg ikke tåle de salver, der hjalp på hænderne og heller ikke visse madvarer. Sammen med en svælgkatar mistede jeg stemmen helt. Jeg kommunikerede via min tablet, hvilket forårsagende, at jeg igen fik belastet mine hænder og fingre, og måtte sygemeldes igen,” fortæller Jytte Thomsen.

Jobafklaringsforløb med praktik

Efter sygemeldingsperioden er næste skridt i processen et jobafklaringsforløb, hvor man på en ydelse, der svarer til kontanthjælp, skal ud i praktikforløb for at få afklaret, hvor meget man kan arbejde og inden for hvilke områder.

”Jeg var ude i to praktikforløb. Først hos en antikvitetsforhandler, hvor jeg kom til at gøre rent, hvilket ikke var godt for mine hænder. Og siden på en folkeskole som undervisningsmedhjælper, som jeg blev rigtig glad for og fik forlænget.”

I jobafklaringsforløbet opdagede Jytte, at hun ikke kunne arbejde særlig mange timer ad gangen, da hverken stemme eller hænder kunne klare det. Efter nogle undersøgelser hos en speciallæge fandt hun også ud af, at hun pga. overbelastningen havde udviklet fibromyalgi – en sygdom, der let giver inflammation ved senehæftninger, og giver stramme, stive muskler og sener, som let bliver overbelastede, samtidig med man bliver mere sensitiv over for medicin og salver.

Det afgørende rehabiliteringsmøde

Med en erklæring fra speciallægen og afklaring efter jobafklaringsforløbet om en seks timers arbejdsuge, var Jytte Thomsen klar til næste skridt, som er rehabiliteringsmøde i kommunen. På rehabiliteringsmødet afklarer man sammen med en jobkonsulent, en sagsbehandler og et team af relevante medarbejdere med forskellige kompetencer, om man skal igennem et nyt jobafklaringsforløb, have førtidspension, i flexjob eller ud på arbejdsmarkedet igen.

”På mødet fik jeg tildelt flexjob i seks timer om ugen, hvilket er en god løsning. Jeg kan jo godt lide at arbejde og vil rigtig gerne bruge mit fag. Så jeg er blevet ansat i flexjob som musiklærer på den aftenskole, jeg tidligere har arbejdet på, og er rigtig glad for det. Samtidig har jeg mulighed for at træne både krop, hænder og stemme, hvilket jeg har brug for,” fortæller Jytte Thomsen, der trods en meget svær og psykisk belastende periode gennem sygedagpenge-systemet er kommet godt videre.

Brug Dansk Musiker Forbund

”Jeg har været heldig med min sagsbehandler og jobkonsulent, der har lyttet til mig, og haft forståelse for min situation. Det er ikke alle der oplever det. Derudover har jeg fået en kæmpestor hjælp fra Dorte Bang fra Dansk Musiker Forbund, som har været min støtte hele vejen, og tog med til rehabiliteringsmødet, hvilket var en kæmpestor hjælp. Jeg vil råde alle musikere til at melde sig ind i Dansk Musiker Forbund og benytte sig af den faglige viden, de har. For man ved aldrig, hvornår uheldet er ude, og man får brug for hjælp til fx sygedagpengesystemet, flexjob m.m.”  

Læs mere om sygedagpenge og flexjob her

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder