• A +
  • A -
  • print

På vej mod et mindre labyrintisk dagpengesystem?

12.10.2015 DMF

Om en uge offentliggør Dagpengekommissionen anbefalinger til et nyt dagpengesystem. DMF og en lang række andre fagforeninger har arbejdet politisk for at sikre, at politikerne forstår nødvendigheden af et moderniseret system, der inkluderer atypisk beskæftigede som fx musikere.

Efter møde med DMF a-kasse er medlem Asker Bjørk blevet klogere på dagpengelabyrinten (illustration: Jan Sørensen).

DMF har det seneste år sammen med en række andre fagforeninger (Dansk Artist Forbund, Dansk Skuespillerforbund, Journalistforbundet, Magisterforeningen, FOA, Kommunikation & Sprog og Forbundet Arkitekter og Designere) arbejdet for at informere Dagpengekommissionen og relevante politikere om de problematikker, der pt eksisterer for de mange atypisk beskæftigede i Danmark.

Op mod 25 pct. af den danske arbejdsstyrke har  ikke et 8-16 job med pension og barselsordninger og passer dermed dårligt ind i det nuværende dagpengesystem. Formålet og ønsket med fagforeningernes samarbejde har været at sikre et dagpengesystem, der er mindre labyrintisk, mere moderne og mere inkluderende over for de såkaldt atypisk beskæftigede som fx musikere.

I næste uge den 19. okt. offentliggør dagpengekommissionen deres anbefalinger.

DMF's a-kasse-service afholder jævnligt gå-hjem-møder for medlemmer om dagpengeregler, netop fordi de kan være kringlede og svære at forstå. Til DMF's seneste smøde om a-kasse deltog musiker og medlem Asker Bjørk, som har sendt denne beretning fra mødet:


Snyd ikke dig selv for dagpenge

Mange musikere snyder sig selv, når de prøver at finde rundt i dagpengesystemet. Det hørte jeg mere om, da DMF arrangerede ’musikermøde’ om freelancerlivet i dagpengeland.

Af Asker Bjørk

Så sent som på vores sidste spillejob sagde min ven og medmusikant, der har været medlem af DMF i mange år: ”Men man kan da slet ikke få dagpenge hvis man er musiker.”

Det er langtfra eneste gang, jeg har hørt noget i den retning. Jeg er trommeslager i en række bands og har selv bokset med dagpengesystemet, så da DMF inviterede til musikermødet ’Dagpenge A-Z’, tænkte jeg, at det var en god mulighed for at få aflivet nogle myter.

Man må mere, end mange tror

Der hersker ifølge DMF’s a-kasse-rådgiver Ann-Mari Nostrup en forkert opfattelse af, hvad man må, og hvad man ikke må, når man er på dagpenge. På mødet hjalp hun med at aflive de mange misforståelser.

For eksempel kan man få dagpenge, selvom man spiller koncerter, og der er som regel heller ikke nogen forskel på, om man er frontmand i et band eller ’bare’ musiker. Men der er faldgruber, man skal passe på, og DMFs A-kasse service kender stort set alle.

”Vi arbejder dagligt med mange forskellige a-kasser, så vi kan fortælle dig, hvad den gældende praksis er i netop din a-kasse lige nu,” fortalte Ann-Mari Nostrup den lille gruppe medlemmer, der havde fundet vej til fyraftensmøde på Sankt Hans Torv i København.

Sagsbehandlingen virker tilfældig

Spørgelysten blandt de fremmødte var stor, og flere medlemmer udtrykte en afmagt over for et system, der virker vilkårligt. Ann-Mari Nostrup indrømmede da også, at reglerne kan være svære at gennemskue.

”Vi rådgiver medlemmer i en række a-kasser, og oplever, at regler bliver tolket forskelligt, og at der meget ofte laves individuelle skøn fra sag til sag. Det virker nogle gange tilfældigt,” fortalte hun, og forklarede:

”Dagpengesystemet er ikke indrettet til at forstå det meget sammensatte indtjeningsgrundlag som musikere, undervisere og andre freelancere kan have. Og derfor er det altid en god ide at spørge sin fagforening til råds, når man skal vælge a-kasse, eller hvis man er i tvivl om, hvordan man skal forholde sig i en given situation.”

Brug din fagforening

Rådet om at bruge sin fagforening blev gentaget igen og igen som svar på flere af de mange spørgsmål, der kom. I løbet af de sene eftermiddagstimer stod det klart, at det er temmelig let at fare vild i dagpengejunglen. Og i stedet for at prøve at ’fifle’ sig igennem og snyde lidt på vægten hist og her, kan man altså bruge DMF til at forklare, præcis hvordan man skal forholde sig i en given situation.

Det virkede til, at de fleste af de fremmødte medlemmer fremover vil bruge den service mere. Og jeg vil i hvert fald gøre min ven opmærksom på, hvor han skal ringe hen, næste gang han er i tvivl.  

LÆS MERE: Om DMF a-kasse service

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder