• A +
  • A -
  • print

Regeringen og DF ændrer forslag om opholdskrav

13.12.2018 af Anine Fuglesang DMF

Efter massiv kritik lægger regeringen og DF nu op til, at opholdskrav for ret til dagpenge bliver syv ud af 12 år.

”Det nye forslag er mindre slemt end det oprindelige, men det er stadig slemt," mener formand for Dansk Musiker Forbund Anders Laursen om det ændrede forslag til opholdskrav. (foto Das Büro)

Regeringens og Dansk Folkepartis lovforslag om opholdskrav har mødt massiv kritik. Forud for 2. behandlingen af lovforslaget d. 18. december har de derfor udsendt et ændringsforslag, der lemper kravene. 

Hvor man i det oprindelige lovforslag skulle have været i Danmark i syv ud af de seneste otte år for at være berettiget til dagpenge, lyder forslaget nu på syv år ud af de seneste 12 år. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Det vil medføre en indfasningsperiode på tre år, hvor opholdskravet er fem ud af 12 år i 2019, seks ud af 12 år i 2020 og fuldt indfaset i 2021, hvor det er syv ud af 12 år.

LÆS OGSÅ: Uforståeligt lovforslag om opholdskrav og dagpenge

Stadig ikke godt nok

Dansk Musiker Forbund ser dog ingen grund til at juble ad den grund, siger formand Anders Laursen:

”Det nye forslag er mindre slemt end det oprindelige, men det er stadig slemt; det er en urimelig forringelse af dagpengesystemet, som endda også går ud over retten til sygedagpenge og barselsdagpenge.”

En af de musikere, der i går stod til at miste supplerende dagpenge ved årsskiftet, er sangerinde Liuwina Hæklund, der forrige år kom hjem fra Japan efter fire år. Hun glæder sig over, at hun personligt kan fortsætte med at koncentrere sig om en karriere i den danske musikbranche, men ærgrer sig på sine kollegers vegne, der fortsat befinder sig i udlandet. Det fortæller hun i et interview på dr.dk:

”Det er meget godt, at lovforslaget er lavet om. Men jeg synes stadig, det er et kedeligt krav, for det begrænser folk, der nu opholder sig i udlandet, og som skal overveje, om de skal flytte hjem inden tidsfristen.”

Læs hele interviewet med Liuwina Hæklund her

Stadig undtagelser

Ændringsforslaget indeholder fortsat en række undtagelser. For eksempel er man ikke er omfattet af opholdskravet, hvis man er udstationeret for en dansk virksomhed eller det offentlige eller har opholdt sig i EU. Også studerende er undtaget, lyder det i pressemeddelelsen.

Med ændringsforslaget er det forventningen, at over 80 procent af dem, der bliver omfattet af opholdskravet, vil komme fra tredjelande. Med det oprindelige forslag ville det have været omkring 60 procent.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) udtaler følgende i en pressemeddelelse i forbindelse med ændringsforslaget:

”Vi må sige, at behandlingen af lovforslaget har vist, at der er brug for, at man kan arbejde længere tid end et år i udlandet uden at miste retten til dagpenge.”

Absurd forslag

Dansk Musiker Forbunds chefjurist Trine Budtz har tidligere kaldt lovforslaget for absurd og frarådede det på det kraftigste i et høringssvar, som Dansk Musiker Forbund indsendte til Beskæftigelsesministeriet over sommeren.

LÆS OGSÅ: Høringssvar fra Dansk Musiker Forbund

I høringssvaret fremhæver Dansk Musiker Forbund særligt tre problemstillinger i forhold til lovforslaget. De tre overordnede problemstillinger gælder for:

  • Unge, nyuddannede danske musikere.
  • Personer fra udlandet med arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.
  • Generelt danskere, der tager arbejde i udlandet.

Samtidig understreges det, at problemstillingerne ikke kun gælder musikere, men generelt vil blive problematisk for mange brancher. 

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder