• A +
  • A -
  • print

Regeringen og DF vil beskære DR med 20 procent

21.03.2018 af Petrine Jørgensen DMF

DR står til at miste både radio- og tv-kanaler med regeringens og DF’s bebudede nedskæringer.

Dansk Musiker Forbund arbejder på, at bevarelsen af DR’s orkestre og ensembler indskrives som en del af det kommende medieforlig. (Foto DR/Dmitri Golovanov)

DR er den største kulturinstitution i Danmark, og står til at miste både radio- og tv-kanaler med regeringens og DF’s bebudede nedskæringer. Det vil betyde mindre danskproduceret indhold til danskerne, herunder mindre dansk musikindhold. Dansk Musiker Forbund er selvsagt imod besparelserne.

Licensen skal fremover betales over skatten, DR og TV-regionernes programvirksomhed skal i fremtiden finansieres via finansloven, og DR skal skæres med 20 procent. Det er et angreb på danskproduceret indhold, og det indskrænker også armslængdeprincippet, når DR fremover sættes på finansloven.  

Mindre dansk musik

Regeringens fulde medieudspil bliver først præsenteret ugen efter påske, men besparelserne på DR er allerede hovedtemaet for udspillet. Politikerne har længe haft et horn i siden på DR, selvom det nærmere er de store tech-giganter såsom Facebook, Google, Amazon, osv. der er den reelle trussel for danske medier og dansk indhold.  

En af de kanaler, som ofte blevet nævnt i forbindelse med besparelser på DR er P3. Politiken offentliggjorde den 16.03.18 en tabeloversigt med DR’s programudgifter, som er udarbejdet af kulturministeriet. Her ses det, at lukningen af P3 kun vil udgøre 1/8 del af de bebudede besparelser på DR. Samtidig vil en lukning af P3 betyde mindre dansk musikindhold, og det vil skade den musiske fødekæde.  

Hvor skal pengene tages fra?

Det er samtidig uvist, hvilke andre områder eller kanaler som ønskes sparet væk. P3 er kun en lille spiller i den store besparelser på ca. 740 millioner kroner. Der skal lukkes mange kanaler, eller DR’s hovedkanal DR1, hvis besparelsen skal findes.  

DR’s ensembler skal bevares

Derudover har kulturminister Mette Bock i forbindelse med de bebudede besparelser skrevet, at DR i højere grad skal prioritere at være en kulturinstitution og kulturformidler. Det er svært at se, hvordan en besparelse på 20 procent af DR’s budget skal gøre DR til en bedre kulturformidler. Flere rapporter konkluderer allerede, at DR bruger 3 milliarder kroner på danskproduceret indhold og dermed formidler dansk kultur i høj grad.  

DR er særligt kulturformidlere på det musikalske område. DR’s orkestre og ensembler har en tæt forbunden historie med DR, og orkestrene og ensemblerne er DR’s kulturelle fyrtårn. Både kulturministeren og DF har sagt, at orkestrene og ensemblerne ikke må røres ved et medieforlig. Dansk Musiker Forbund forventer, at kulturministeren og DF ikke har glemt disse løfter. I modsat fald er Dansk Musiker Forbund klar til at minde politikerne om deres løfter om bevaring af orkestrene og ensemble.  

Musikken skal huskes i medieforliget

Regeringens og DF’s foreløbige udspil til medieforliget er det største angreb på danskproduceret indhold, der er set i årtier. Dansk Musiker Forbund arbejder hårdt på, at den bebudede besparelse ikke får alvorlige konsekvenser for forbundets medlemmer. Dansk Musiker Forbund arbejder derfor på, at bevarelsen af DR’s orkestre og ensembler indskrives som en del af det kommende medieforlig, samt at der i public service-aftalen indskrives en forpligtelse om, at DR fortsat skal spille danske kunstnere.

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder