• A +
 • A -
 • print

Sikring og forsikring ved skybrud

17.06.2013 af Morten Fischer

Hvordan undgår du vandskader, når der er skybrud? Hvad gør du, når skaden er sket? Mange musikere frygter det næste store regnfald, og derfor har MUSIKEREN samlet nogle erfaringer efter nogle af de seneste års store sommeruvejr, nu hvor sæsonen for de kraftige regnskyl er sat i gang.

Vand i Medley Studiet

Denne Marshall klarede den ikke, da vandet stod i 70 centimeters højde i Medley Studiet. (Foto: Søren Andersen)

TIPS VED SKYBRUD: Sådan redder du dit grej (nederst på siden)

’Voldsomt skybrud drukner København’ – ’DMI advarer om skybrud i aften og nat’ – ’Skybrud truer Sydøstdanmark’ – ’Flere og vildere skybrud fremover’. Disse overskrifter vil der efter al sandsynlighed komme flere af i fremtiden, da det usædvanligt kraftige uvejr, landet har oplevet flere gange de seneste år, efter alt at dømme ikke er enlige svaler.

Musikere er ofte særligt udsatte, da øvelokaler, studier og opmagasinering af pladskrævende udstyr tit er placeret i bunkers og kældre.

Skader i hidtil uset omfang

Det store skybrud, der ramte i københavnsområdet den 2. juli 2011, resulterede i skader og forsikringssager i et hidtil uset omfang efter danske forhold. DMF Forsikring havde alene 70 skader, der løb op i 1,2 millioner kroner. Mange musikere stod rådvilde med vandskadet grej i øvelokaler og studier. Og nogle kunne ikke færdiggøre deres indspilninger eller havde mistet udstyr, de skulle ud at spille jobs med.

For de DMF-medlemmer, der havde forsikret deres instrumenter hos DMF Forsikring, var situationen heldigvis den, at de hurtigt fik afklaret, om deres ødelagte udstyr skulle repareres eller udskiftes med nyt, og erstatningen blev udbetalt med det samme.

Stigende interesse for forsikring

”Målet er selvfølgelig, at ingen medlemmer skal miste job på grund af ødelagte instrumenter. Musikere skal hurtigt kunne sende instrumenterne til reparation eller købe nye. Og det lykkedes også i denne omgang,” konkluderede Søren Wrist, der er direktør i DMF Forsikring, efter de mange skader i juli.

TIPS VED SKYBRUD: Sådan redder du dit grej (nederst på siden)

Af samme årsag oplevede DMF Forsikring i de efterfølgende måneder stigende interesse fra både medlemmer og andre, der af denne specifikke årsag ønskede at melde sig ind, oplyser Wrist.

Bedst at forebygge

En ting er at få en tilfredsstillende behandling af sit forsikringsselskab, men bedst er det naturligvis at forebygge, at skaden i det hele taget indtræffer. Søren Wrists bedste råd er så vidt det er muligt at undgå at stille instrumenter og udstyr direkte på gulvet. ”Erfaringen viser, at blot udstyret er hævet for eksempel 10 cm over gulvniveau, undgår man mange skader. Kan man hæve særligt værdifuldt udstyr højere, er det naturligvis at foretrække,” forklarer Wrist.

”Derudover kan det hjælpe at installere lukkeventiler i afløbene, således at vand ikke kan trænge op gennem disse, og at sikre døre og kælderskakter, så vandet ikke kan løbe ind. Og hvis uheldet er ude, og grejet er blevet fugtet, skal man under ingen omstændigheder forsøge at tænde elektronisk udstyr, men straks anbringe dette tørt og snarest muligt få en fagmand til at tjekke og reparere udstyret. Elektronisk udstyr kan tit reddes, hvis det hurtigt tørres og samtidig kommer under sagkyndig behandling. Sidst men ikke mindst skal man løbende sikre, at instrumentlisten hos DMF Forsikring til enhver tid er opdateret,” slutter Søren Wrist.


DMF Forsikrings fire tips ved skybrud

 1. Hæv udstyret fra gulvniveau. Bare 10 cm kan hjælpe meget.
 2. Installér lukkeventiler i afløb, sikre døre og kælderskakter mod indtrængende vand.
 3. Tænd aldrig udstyr, der er blevet vådt, men anbring det tørt, og kontakt reparatør.
 4. Sørg for, at din instrumentliste er opdateret.


Vintage-udstyr klarer sig bedst

Peter Hoppe fra Københavns Musiker Service har fået henvist en del ramte DMF-medlemmer fra DMF Forsikring og kan tydeligt mærke forskel i forhold til øvrige danske forsikringsselskaber:

”DMF Forsikring er de eneste, der betaler prompte. De andre forsikringsselskaber er helt op til et år bagud, inden de får gjort erstatningen op og betaler.” Hoppe oplever, at det gamle grej bedre tåler en vandskade: ”Jo ældre og finere udstyr, der er blevet vandskadet, des bedre klarer det sig. En gammel Fender-forstærker er for eksempel lavet af fyrretræ, som holder væsentligt bedre og undgår svamp modsat nyere udstyr, der er lavet af spånplade, som suger fugt og vand og hurtigt rådner. Selv papmembranen på en gammel Fender-højttaler kan sagtens reddes, hvis den bliver våd. Bare den får lov at tørre ordentligt.”

Batterierne ud af pedalerne

Peter Hoppes bedste råd til musikere er naturligvis at få udstyret op fra gulvet, så vandet ikke kan nå det, men han slår også fast, hvor vigtigt det er ikke at bruge batterier i eksempelvis sine pedaler:

”Brug strømforsyning i stedet for. Pedalerne bliver simpelthen ædt op af batterierne, når de bliver våde, og syren flyder ud.” Derudover er det allervigtigste, hvis udstyret bliver vådt, at finde skruetrækkeren frem og skille det ad hurtigst muligt. Der skal luft ind – luft, luft, luft,” slutter han.

Guitarreparatøren Åke Westfeldt fra Guitar-Tech.dk supplerer: ”Hvis skaden er sket, så brug din sunde fornuft. Handl hurtigt! Vand gange tid lig med skade. Det vil sige: Jo kortere tid i vand, desto mindre bliver skaden.”


Reparatørernes fire tips ved skybrud

 1. Brug aldrig batterier i dit udstyr. Syren ødelægger det. Brug strømforsyninger.
 2. Placér aldrig udstyret på gulvet, hvor vandet kan nå det.
 3. Handl hurtigt! Jo kortere tid i vand, desto mindre bliver skaden.
 4. Skil grejet ad, så det kan tørre, hvis uheldet er ude.


10 centimeter var ikke nok

En af de 70 musikere, der fik dækket skaderne hos DMF efter skybruddet, er Terkel Rimmer Hansen, der er bassist i bl.a. Juno Green og producerer popsange med sit produktionsselskab TRH Production. En del af hans udstyr blev ødelagt af kloakvand, der steg op i den kælder, hvor det var opbevaret.

”Reparatøren ville ikke røre ved det, da det var sundhedsskadeligt, og det blev derfor erklæret totalskadet. Det gik hurtigt med at få sagen behandlet, og jeg fik tilsagn om erstatning med det samme, så jeg straks kunne købe nyt udstyr inden mit næste job,” fortæller Terkel R. Hansen.

Hans råd til andre musikere er at klodse udstyret ekstra meget op. ”Jeg havde det hævet 10 cm, men det var ikke nok, så nu har jeg det 25 cm over gulvet. Når skaden sker, er det nemlig spild af god tid at skulle skaffe nyt, og det er møgbesværligt,” fortæller Terkel.

Oversvømmelse i studiet

Guitaristen Søren Andersen, der foruden sit soloprojekt er travl på landevejene med bl.a. Mike Tramp og Glen Hughes fra Deep Purple, oplevede også det besværlige i at skulle genskabe sin kuffert med kabler, skaffe nye monitorsystemer, have guitarer på værksted, købe nye kabinetter og stacks mv., da han mistede og fik ødelagt for over 75.000 kroner i Medley Studiet, som han er medejer af.

”Det er nok det mest professionelle, jeg har oplevet i mit liv,” fortæller han om sagsbehandlingen hos DMF Forsikring, hvor Harry Boserup fra musikforretningen KMC fungerede som taksator. Foruden sit private grej mistede studiet - og fik beskadiget - en masse vintageudstyr i form af Leslies, Rhodes, Wurlitzer, Marshall-toppe samt tre flygler, da vandet stod i 70 centimeters højde. ”Studiet er dækket af en erhvervsforsikring hos Tryg,” fortæller Søren Andersen, hvis bedste råd er ”få udstyret forsikret!”.

Søren Andersen har været hårdt ramt gennem tiden og oplevede sit rigtigt store tab, da studiet the Club i 2006 gik op i flammer. Søren var medejer, og de mistede samlet set for cirka en million kroner udstyr. De var underforsikrede og stod i en meget uheldig situation. En støttekoncert fik dem på fode igen i Medley studiet - nu med et klart fokus på vigtigheden af at have styr på forsikringen.


Musikernes tips ved skybrud

 1. Få udstyret forsikret.
 2. Placér udstyret på paller og gerne højere, om muligt.


Læs mere om DMF’s instrumentforsikring, tilmeld dig og udfyld instrumentliste her

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder