• A +
  • A -
  • print

Stor, ny undersøgelse af musikeres hørelse

02.01.2012 af cand.med. ph.d. Jesper Hvass Schmidt, Syddansk Universitet.

En ny ph.d.-afhandling om ændringer i hørelse og risikofaktorer for at udvikle høregener som musiker i et symfoniorkester er netop udkommet. Musikere fra fem af landets symfoniorkestre har bidraget med data omkring høreproblemer, hvilket gør undersøgelsen til en af de største af sin art internationalt set.

Tinnitus er en indre, mere eller mindre konstant lyd i hovedet.

Vi ser en tydelig påvirkning af hørelsen på venstre øre hos de høje strygere. Særligt gruppen af 1. violinister rammes, hvis vi sammenligner dem med de øvrige høje strygere. Noget tyder på, at der er påvirkning af hørelsen i gruppen af slagtøjsspillere og paukister, men det er meget få af disse musikere, der indgår i undersøgelsen, så det er sværere at konkludere på. Sammenfattende finder vi dog høreproblemer i de fleste instrumentgrupper.

TILBUD PÅ HØREVÆRN
Tjek DMF's rabataftale med Audiovox om høreværn og inear-monitors. Læs mere på dmf.dk

Lydoverfølsomhed er værst

Herudover er der en meget hyppig rapportering af tinnitus (35 procent) og lydoverfølsomhed (30 procent) blandt musikerne. Tinnitus og lydoverfølsomhed betyder ikke nødvendigvis nedsat hørelse. Men symptomerne er nok et udtryk for, at øret belastes hårdt. Man lever fint med en moderat hørenedsættelse og endda måske tinnitus, mens lydoverfølsomheden angives af de deltagende musikere som et mere betydningsfuldt problem.

Vidste du?
- at det stort set altid er de højere strygeres venstre øre, man finder skader på?

Forebyggelse

Cand.med. ph.d. Jesper Hvass Schmidt forsker i høreskader.

Forebyggelse er vejen frem. Man skal gøre meget for at nedsætte belastningen. Ved at forsøge personlige høreværn, kan man nedsætte risikoen for høreproblemer væsentligt. Det gælder også, når man selv øver. Her er  lyden fra eget instrument lige så kraftig som den lyd, man belastes med under sammenspil.

For nogle instrumentgrupper er det vanskeligere at bruge høreværn, men man bør anstrenge sig for at vænne sig til dette. Skærme er formentlig af mindre betydning, idet man primært for de fleste instrumentgrupper skal beskytte sig mod sin egen lyd.

Valg af repertoire

Repertoiret betyder rigtig meget for belastningen af musikeres hørelse. Ved at spille ”svagere” værker nedsættes belastningen således. Dette bliver jo i høj grad et kulturspørgsmål, men man vil kunne bedre den samlede lydbelastning, hvis man tænker lidt over dette.

Vidste du?
- at det er dit eget instrument i symfoniorkestret, den største lydbelastning kommer fra?

Stress og tinnitus

Behandlingsmulighederne er dårlige, hvis man først får et høretab. Tinnitus kan man vænne sig til, men i nogle svære tilfælde kan man kun dæmpe symptomerne. Symptomerne har en sammenhæng med generel stress, så man vil opleve en forværring i stressede perioder, derfor er det vigtigste råd, at man bør forsøge at håndtere denne stress. Derved hjælper det som regel også på tinnitus.

Links

Fototekst, tinnitus: - Tinnitus er en indre, mere eller mindre konstant lyd i hovedet.

Nyheder fra MUSIKEREN

Strygekvartet bliver P2 Kunstner 2018

14.11.2017

Lytterne har udsigt til masser af musik med Den Danske Strygekvartet, når de bliver ’P2 Kunstner 2018’. Prisen overrækkes ved P2 Prisen 2018 den 19. januar.

Guitarkvartet vandt P2 Kammermusikkonkurrence

14.11.2017

Erlendis Quartet vandt de 100.000 kroner i P2 Kammermusikkonkurrence.

Relaterede nyheder

Nervestimulation kan måske afhjælpe tinnitus - 04.03.2011 10:37

Tinnitus – hvad gør jeg? - 03.05.2011 09:16

Mp3 kan give høretab - 05.01.2012 10:36

Mål lydstyrken med en app - 06.02.2012 00:00

Undersøgelse af danske musikeres hørelse - 02.03.2011 14:06

Pas på hørelsen - 20.04.2012 15:42

Ny musikersundhedsklinik og konference - 10.06.2013 10:01

Center for Musikersundhed indviet - 14.06.2013 10:14