• A +
  • A -
  • print

Udgiv musik selvom du er på efterløn

14.11.2018 af Anine Fuglesang DMF

Ayi Solomon kan fortsat udgive musik og spille koncerter, selvom han nu er på efterløn, takket være nye regler, der trådte i kraft 1. okt. 2018. Det er en stor lettelse, fortæller Ayi Solomon.

Ayi Solomon kan fortsætte med at udgive musik og spille koncerter, selvom han nu går på efterløn. (Foto: Trine Langkilde Hansen)

Det var en lettet Ayi Solomon, der modtog beskeden fra Dansk Musiker Forbunds rådgiver Ann-Mari Nostrup om, at det pr. 1. oktober nu er muligt for musikere at udgive musik og spille koncerter, selvom de er gået på efterløn.

”Jeg står og skal udgive min nye EP på Gateway Music i disse dage, så de nye regler kunne ikke komme på et mere perfekt tidspunkt,” fortæller Ayi Solomon, der er percussionist.

Efter mange års hårdt arbejde, kan Ayi Solomon nu mærke på sin krop, at det er tid til at drosle ned, og han har derfor valgt at gå på efterløn fra december.

Musikken er mit liv, og jeg vil gerne fortsætte. Både med at udgive musik og spille koncerter. Efterlønnen giver mig en økonomisk sikkerhed, så jeg fremover kan prioritere i mine jobs.

Godkendt som fritidsbeskæftigelse

Ayi Solomon har fået godkendt sine musikudgivelser som fritidsbeskæftigelse. Dette er muligt, fordi han ikke har et CVR-nummer. Han har heller ikke pligt til at blive momsregistreret, fordi omsætningen ikke forventes at overstige 50.000 kroner på årsbasis.

Han skal desuden trækkes i efterløn for eventuel tid, han fremover bruger på salg af cd’er. 

Stor hjælp fra DMF

Ghanesiske Ayi Solomon kom til Danmark i 1982 sammen med reggaebandet Classique Vibes for at deltage i den årlige Afro Festival. Inspireret af det musikalske miljø i den danske hovedstad og de mange musikalske stilarter, der her er plads til, besluttede han sig for at blive. Otte år senere blev han en del af New Jungle Orchestra, som han stadig spiller med.  

Musik er mit liv, og det ville være frustrerende, hvis jeg ikke kunne fortsætte med at udgive og spille min musik, bare fordi jeg går på efterløn.

For at danne sig et overblik over sin situation aftalte Ayi Solomon et møde med Ann-Mari Nostrup, som hjalp ham med at finde rundt i de forskellige regler.

Dansk Musiker Forbund har været en stor hjælp. Der er så mange regler, men Ann-Mari Nostrup ved, hvad jeg skal gøre, så jeg ikke bliver trængt op i en krog i lovgivningen. Det er virkelig rart.

Ayi Solomon glæder sig nu til, at fortsætte sit liv som musiker og gøre det, han altid har gjort: Nemlig at spille musik.

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder