• A +
  • A -
  • print

Wikipedia laver skræmmekampagne mod ophavsretsdirektiv

21.03.2019

Wikipedia er gået i sort i 24 timer som protest imod afstemningen om et nyt ophavsretsdirektiv.

På tirsdag skal det længe ventede ophavsretsdirektiv stemmes igennem i EU-Parlamentet. Et direktiv, som blandt meget andet skal sikre kunstneres ophavsrettigheder over for platforme som Facebook og YouTube.

Den kommende afstemning om ophavsretsdirektivet har dog fået det netbaserede opslagsværk Wikipedia til at gå i sort de næste 24 timer som protest imod afstemningen. Store tech-giganter såsom Facebook og Google har fra reformens fødsel protesteret mod reformen med en stor kampagne. Kampagnen er baseret på skræmmebilleder og har foregivet at kæmpe for et frit internet og har haft til formål at vende befolkningen mod direktivet. Realiteten er imidlertid at tech-giganterne bare kæmper for deres kommercielle og markedsmæssige dominans.

Morten Madsen, chefjurist i Dansk Musiker Forbunds med speciale i ophavsret, udtaler:

Google har efter min opfattelse - med en forretningsmodel baseret på snylteri og stribevis af domme for brud på konkurrenceretten - fuldstændig opbrugt sin troværdighed, og jeg synes, at det er naivt af Wikipedia, at de lader sig spænde for en skræmmekampagne, der er så usympatisk og gennemskuelig.

Wikipedia får sin egen undtagelse – men går i sort alligevel

Wikipedia er imod den del af ophavsretsdirektivet, som øger det ophavsretlige ansvar for delingstjenester som fx Google. Her frygter Wikipedia, at Facebook og Google på grund af de nye regler kommer til at blokere for indhold fra Wikipedia, som ellers gerne må deles. Det skriver Politiken i dag.

Ifølge, Morten Madsen, er der dog ikke meget hold i Wikipedias bekymringer. Online encyklopædier er specifikt undtaget fra de nye regler, så det virker temmelig melodramatisk, at de skal gå i sort, mener Morten Madsen.

Læs mere om, hvad ophavsretsdirektivet får at positive betydninger for musikere fremover.

Nyheder fra MUSIKEREN

Spillested overtræder ikke ligestillingsloven

06.02.2019

Kulturminister Mette Bock giver grønt lys til spillestedet Forbrændingen, så de i hele 2019 udelukkende kan booke kvindelige hovednavne til plakaten med tilskud fra honorarstøtteordningen.

Barbara Hannigan modtager Sonnings Musik 2020

06.02.2019

Det bliver sangerinde og dirigent Barbara Hannigan, der modtager den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris i 2020.

Relaterede nyheder

En sejr med flere ubekendte  - 21.03.2019 14:07