• A +
  • A -
  • print

Principiel Højesteretsdom vil øge beskyttelsen af musikeres digitale rettigheder

22.01.2020 af Eva Thorsdal Asmussen

”Det er meget tilfredsstillende, at Højesteret sender et så klart signal om, at man ikke skal medvirke til at dele andres beskyttede værker og frembringelser”, udtaler Dansk Musiker Forbunds specialist i ophavsret, Morten Madsen. Foto: Rikke Tjørring

En mand fra Odense er netop ved Højesteret blevet idømt seks måneders betinget fængsel, 120 timers samfundstjeneste og konfiskering af mere end 500.000 kroner for at have medvirket til udbredelse af den ulovlige filmstreaming-tjeneste Popcorn Time. Dommen er en af de første af sin slags i Europa og den første straffedom om medvirkendes ansvar. Derfor er den bemærkelsesværdig, forklarer Dansk Musiker Forbunds chefjurist, Morten Madsen.

 

Manden havde på sin hjemmeside vejledt om, hvordan danske brugere kunne hente, installere og bruge den ulovlige filmstreaming-tjeneste.

Morten Madsen ser det som en meget positiv nyhed for Dansk Musiker Forbunds medlemmer, idet dommen slår fast, at man fremover kan risikere frihedsberøvelse alene for at være medvirkende til at dele andres værker ulovligt - uanset om det gælder film- eller musikværker.

”Med dommen i Højesteret har retssystemet også styrket musikeres rettigheder på internettet, da byretter og landsretterne givetvis fremover vil tage bestik af Højesterets fastsættelse af strafniveau, hvis man medvirker til deling af ophavsretsbeskyttet musik på ulovlige musikdelingstjenester”, fortæller Morten Madsen.

 

Han glæder sig over, at Højesteret i den grad beskytter musikernes digitale rettigheder.

”Det er meget tilfredsstillende, at Højesteret sender et så klart signal om, at man ikke skal medvirke til at dele andres beskyttede værker og frembringelser”, udtaler Dansk Musiker Forbunds specialist i ophavsret, Morten Madsen.

Læs mere om den principielle dom her.