• A +
  • A -
  • print

Medlemmerne fortæller

MUSIKEREN har talt med to medlemmer, der har fået rådgivning hos DMF i forlængelse af afgørelsen fra Ankestyrelsen.

Begge musikere har valgt anonymitet og omtales derfor som musiker A og B. Fælles for dem er, at de modtager B-indkomst og har udfordringer med at beholde status som de lønmodtagere, de er.

EN FAGGRUPPE DER SKAL TAGES SERIØST

A er konservatorieuddannet musiker med en indtægt sammensat af koncerter – som solist – i Danmark og udlandet tilsat undervisningsjobs.

”Jeg var lige startet på dagpenge, da afgørelsen blev offentliggjort, og derfor deltog jeg i et informationsmøde hos DMF og har fået rådgivning fra a-kasse-rådgiver Ann-Mari, som er virkelig god til at hjælpe. Jeg har været nødt til at indgå en aftale med Teknik og Design (et freelancebureau under Teknisk Landforbund, red.), fordi jeg ellers skulle til at sige nej til spillejob. Det er jo en sindssyg situation at skulle betale 20 % af sit honorar til et bureau for at få udbetalt løn, så jeg kigger efter alternativer, og jeg venter virkelig på, at DMF finder en løsning.”

”Jeg synes ikke, at samfundet respekterer, at musikere har lige så meget brug for rettigheder som almindelige lønmodtagere. Der er brug for, at vi som kunstnere og fag- gruppe bliver taget seriøst i systemet. Der er så meget bureaukrati, så nogle gange kan jeg godt tænke: ’Hvor fanden blev musikken af?’” ”Alene i Teknik og Design skal jeg sende papirer frem og tilbage både før og efter et spillejob og udfylde kontrakten på forhånd mellem mig og den, der har hyret mig. Især i udlandet synes de, at det er besværligt. Det lyder nemt nok, men når man er booket til et job, gider de ikke flere arbejdsgange. Det er ikke fedt.”

SELVSTÆNDIG FORDI NAVNET STÅR ØVERST PÅ PLAKATEN

B er rytmisk uddannet og spiller primært med coverbands og kendte solister. Herud- over er der studiesessions og undervisning. Alle job er godkendt af a-kassen som løn- modtagerarbejde og tæller med til optjening af dagpenge. Men udfordringerne opstår, når B optræder som solist med sit navn øverst på plakaten.

”Langt de fleste af mine spillejob er gennem et bookingbureau eller en bandleder, hvor jeg får mit honorar som B-indkomst og dermed optjener dagpenge. Men timerne, når jeg er ude som solist, kan jeg ikke tælle med, for så er jeg pludselig selvstændig. Der er mange, der arbejder ligesom jeg gør, og jeg undrer mig over vurderingen af, hvornår man er selvstændig, og hvornår man ikke er.”

”Jeg har i god tro betalt til a-kassen i mange år, men synes måske, at det har været under falske forudsætninger. Grund- essensen er vel, at det er en arbejdsløsheds- forsikring for lønmodtagere, men så vurderer a-kassen pludselig, at man ikke er lønmod- tager, fordi man er solist i nogle sammen- hænge. Det burde være muligt at have mere klare regler. Jeg har fået rigtig god rådgivning hos DMF, men jeg synes, det er usikker grund at melde sig ind i en a-kasse, når så meget handler om tolkning af reglerne, som det gør lige nu.”

Meld dig ind

Meld dig ind i DMF og vælg "A-medlem" for a-kasse-medlemskab. >> Online indmeldelse

Hvem kan du kontakte

I København:
Ann-Mari Nostrup
amn@remove-this.dmf.dk
Tlf: 35 240 240

I Aarhus:
Esben Laursen
el@remove-this.dmf.dk
Tlf: 86 18 45 99