• A +
  • A -
  • print

Musikørepropper

Ørepropper skal dæmpe lydbilledet ensartet
De bedste ørepropper er de formstøbte og individuelt tilpassede! DMF sætter fokus på hørelsen og forebyggelse af høreskader med oplysning og løbende arrangementer landet over under titlen Pas På Hørelsen. Derfor kan du også få rabat på høreværn via DMF.

Musikørepropper skal sikre at den lyd der trænger ind i det indre øre ikke er så høj at den volder skade, men samtidig skal de sikre at musikken lyder godt.

DMF-RABAT: Få 15 % rabat på formstøbte propper

Propperne skal dæmpe så lineært som muligt, dvs. dæmpe hele lydbilledet nogenlunde ensartet. Det er uhensigtsmæssigt hvis propperne dæmper diskantområdet uforholdsmæssigt kraftigt (det gør den gule industriprop, man køber på apoteket). Så lyder musikken ulden og dårligt, og i praksis betyder det at man fristes til at tage ørepropperne ud.

VIDEO: Se Per Vers få taget aftryk til formstøbte propper

Der findes et pænt udvalg af egnede musikpropper på markedet. De varierer i pris og kvalitet. I den billige ende af skalaen ligger propper til få kroner.

Prisbillige

De billigste ørepropper føres under navne som EAR Express, EAR Ultrafit og Bilsom 556. Propperne koster kun få kroner og er gode til publikum på fx festivaler, biografer og koncerter. De kan købes på en del apoteker og har begrænset holdbarhed.

Mellempris

EAR 20 har fået navnet "juletræet" fordi det ligner et lille juletræ. Det er et godt høreværn for musikpublikum og er ret populært blandt musikere. Juletræerne koster omkring 230 kr. og kan købes i musikforretninger. De har en forholdsvis lang holdbarhed og kan rengøres.

De luxe

I den dyre ende fås individuelt tilpassede, formstøbte ørepropper til 1500 - 2.000 kr. Typebetegnelsen er ER 15 og ER 25.

DMF-RABAT: Få 15 % rabat på formstøbte propper

De kan bestilles på høreklinikker og private firmaer. Man får taget et aftryk af øret hvorefter der fremstilles en silikoneprop der slutter tæt i øregangen. I proppen er monteret et filter der dæmper enten 15 - eller 25 dB. Normalt er en dæmpning på 15 dB tilstrækkelig.

Propperne anvendes især af professionelle musikere, både inden for den rytmiske og klassiske genre. Det anbefales at få lavet en eftermåling af propperne umiddelbart efter leveringen. Dermed sikrer man sig at propperne slutter tæt og dæmper som de skal. Det er også en god ide at få dem efterset en gang imellem. Disse propper har en lang holdbarhed.

Tilvænning

At have sine propper på når man overværer en to timer lang koncert kræver ikke stor tilvænning. Men for musikere der ønsker at bruge propper hyppigere og i længere tid, kan det være vanskeligt at vænne sig til at bruge dem. Uanset hvor lineært dæmpende de er, og hvor komfortable de måtte være, så betyder de en forandring i lydkvalitet og lydbillede, og det kan være ubehageligt, især i begyndelsen.

Der er mange faktorer der spiller ind. Musikere er intenst fokuseret på lyd - og klangnuancer. For en musiker der har brugt årevis på at udvikle en tone, en sound, er det svært at vænne sig til at den ændrer kvalitet og lyder anderledes end den plejer. Det kan også være svært at bedømme om man spiller for højt eller for lavt i orkestersammenhæng. De andre instrumenter kommer også til at lyde anderledes, når man bruger propperne.

Især sangere og blæsere kan have problemer. De skaber deres lyd ved at sætte pres på udåndingen, og derved er de særligt udsatte for okklusionseffekten.

Okklusion

Når man stikker fingrene i øret og taler samtidig, bliver lyden man hører forandret. Det samme fænomen optræder i nogen grad når man bruger ørepropper. Forandringen opstår i øregangen, i hulrummet mellem proppen og trommehinden. Jo mindre dette rum er, dvs. jo længere proppen når ind i øregangen, des mindre bliver den såkaldte okklusionseffekt.

Proppen skal så langt ind i øregangen som det er muligt, naturligvis uden at gøre skade.

Hvis man vælger at få fremstillet et sæt formstøbte, individuelt tilpassede ørepropper og er sanger eller blæser, er det en god ide at gøre opmærksom på problemet og bede om en prop med ekstra længde.

Henrik Strube

Rytmiske musikere spiller kraftigere end forventet

Agnete Hoffmann-Petersen præsenterede ved Pas På Hørelsen i Odense en ny undersøgelse fra Odense Universitetshospital.

Læs Agnetes artikel i fagbladet MUSIKEREN, der bl.a. afslører at 46% af rytmiske musikere har tinnitus.