Fagbladet Musikeren

DMF vil styrke medlemsdemokratiet med digitale fællesskaber

DMF vil i den kommende tid afsøge mulighederne for at styrke det digitale medlemsdemokrati. Formålet er at bringe medlemmerne tættere på hinanden samt styrke kontakten mellem medlemmer og DMF’s politiske ledelse.

Fremover skal det gerne blive nemmere for DMF’s medlemmer at komme i kontakt med hinanden via digitale netværk faciliteret af DMF.  

Som en del af DMF’s vision for fremtiden ønsker man nemlig at skabe geografisk tværgående netværk og fællesskaber for de mange forskellige grupper af musikere, som fagforeningen rummer.  

Det fortæller forperson Thomas Sandberg, der ønsker at bruge de digitale muligheder til netop at styrke fællesskabet og medlemsdemokratiet. 

”Vi har i dag en række lokalafdelinger, der er gode til at skabe og facilitere lokale netværk. Men med de digitale muligheder vil vi gerne facilitere netværk på tværs af landet, hvor folk med samme interesser kan mødes og udveksle ideer, tanker og erfaringer,” siger han. 

Og mens der i dag findes en række facebookgrupper og lignende med samme formål, vil DMF gerne selv facilitere de kommende fora og netværk. Det er der flere grunde til, forklarer Thomas Sandberg. 

Ved at DMF har sine egne fora, kan DMF nemlig supplere debatten med viden, inspiration og faglige input, samtidig med at man får en bedre fornemmelse for, hvad der rører sig blandt medlemmerne, forklarer han. 

Thomas Sandberg
Forperson Thomas Sandberg ser store mulighederne i at styrke det digitale medlemsdemokrati.  

 

”Vi vil gerne tættere på vores medlemmer og byde ind med det, vi kan tilbyde af viden fra vores rådgivere og eksperter. Samtidig forestiller jeg mig, at vi skal have et debatforum, hvor der tales om fagpolitik og emner, der optager vores medlemmer, så vi får en bedre føling med, hvad der er vigtigt for musikerne, og hvordan vi kan hjælpe,” siger han. 

Fællesskaber på tværs 

En anden fordel ved at oprette en række digitale netværk for forskellige genrer og temaer er, at medlemmer på tværs af landet vil have nemmere ved at finde hinanden. 

For mens der måske fysisk er langt til den nærmeste musiker, der spiller det samme instrument som én selv eller har de samme arbejdsmæssige udfordringer, kan man via digitale netværk nemt mødes og udveksle erfaringer og viden. 

”Ved at skabe kontakt mellem medlemmer på tværs er der et kæmpe potentiale for at lære af hinanden – også på tværs af genrer,” siger Thomas Sandberg. 

Netop øvelsen med at skabe digitale netværk og styrke medlemsdemokratiet har ph.d.-studerende Hjalte Betak indsigt i. Han er nemlig i gang med en erhvervs-Ph.d. hos arbejdsgiverorganisation Kooperationen og Roskilde Universitet.  

Her undersøger han bl.a., om og hvordan kooperativ organisering af freelancere og solo-selvstændige kan bidrage til gode, fleksible arbejdsliv, og hvordan fire danske fagforeninger potentielt kan skabe værditilbud for deres freelancemedlemmer gennem digitalt fællesskab. 

Han fortæller, at der potentielt er store fordele for fagforeninger som DMF ved at se på de digitale muligheder, når det kommer til digitale fællesskaber og netværk. 

Hjalte Betak
Ph.d.-studerende Hjalte Betak undersøger bl.a., hvordan danske fagforeninger kan skabe værditilbud gennem digitale fællesskaber. 

Formål er vigtigt 

Men i en tid, hvor der er mange digitale platforme og tilbud at vælge i mellem, er det afgørende, at formålet med nye digitale fællesskaber er tydeligt, mener Hjalte Betak. 

Det gælder, uanset om man ønsker at involvere medlemmer i demokratiske processer, eller om de skal finde sammen i grupper bundet op på interesser. 

”Hvis man beder medlemmer om at involvere sig, skal det være tydeligt, hvad de kan være med til at bestemme, og hvad deres mandat er. Med andre ord: Hvad er det, de er fælles om at skabe, og hvor meget kan de få lov at bestemme,” siger han. 

Er de svar på plads, er de digitale muligheder netop helt oplagte at bruge, når det handler om at gentænke mulighederne for medlemsinvolvering, forklarer han.  

”Fordelen er, at de digitale muligheder kan bringe folk sammen uagtet geografi. Og at det potentielt kan få flere til at deltage – også uden for de større byer, hvor freelanceopgaver og eksisterende tilbud er flest”, siger han.  

Klare værditilbud 

Når det kommer til digitale netværk, hvor en fagforening eksempelvis faciliterer grupper for freelancere, er det her vigtigt, at man forklarer – og at medlemmerne forstår - hvad de kan få ud af at være med, fortæller Hjalte Betak. 

”Det handler om at skabe medlemstilbud i form af digitale fællesskaber, hvor det ikke blot handler om fællesskab for fællesskabets skyld, men om klare værditilbud,” siger han og uddyber, at det eksempelvis kan være en gruppe med udgangspunkt i arbejdsopgaver, der skal flere til at løse, man så kan finde sammen om. 

Hos Thomas Sandberg er ovenstående betragtninger vigtige input, som han med stor interesse vil tage med sig, når DMF i den kommende tid afsøger mulighederne for at øge det digitale medlemsdemokrati. 

”For mig er det afgørende, at medlemmerne får både indflydelse og værdi af de tiltag, som vi kigger på. Vi er her for medlemmernes skyld, og det skal være tydeligt, i alt hvad vi gør. Også på den digitale front,” slutter han.