Fagbladet Musikeren

Kunstig intelligens: Politisk opbakning til DMF’s ønske om lovændring

Der tegner sig en bred politisk opbakning til den lovgivningsændring, som DMF sammen med Dansk Artist Forbund og Dansk Skuespillerforbund kræver indført for at beskytte musikere og skuespillere mod AI-genererede efterligninger.

Den hastige udvikling af kunstig intelligens betyder, at man i dag nemt kan bede computeren om at kopiere enhver sangers stemme og bruge den i hvilken som helst sammenhæng. 

Derfor kræver DMF sammen med Dansk Artist Forbund og Dansk Skuespillerforbund en ændring af ophavsretsloven, der skal beskytte musikere og skuespillere mod AI-genererede efterligninger. 

Og heldigvis ser det ud til, at der allerede nu er bred politisk opbakning til lovændringen, der skal diskuteres til foråret, hvor ophavsretsloven skal revideres. 

Hvilke partier, der umiddelbart støtter forslaget, kommer vi tilbage til om lidt, men først skal det uddybes, hvorfor DMF ønsker en lovændring,  

Årsagen er ifølge forperson hos DMF, Thomas Sandberg, at teknologien nu er så fremskreden, at det er muligt at efterligne en stemme 100 procent uden mulighed for lytterne til at skelne, om det er ægte eller ej.  

”Fordi udviklingen inden for kunstig intelligens går så stærkt, er der tale om en juridisk gråzone, hvor lovgivningen endnu ikke er fuldt med. Og som loven er nu, er det ikke muligt at komme efter dem, der uretmæssigt kopierer og bruger andres stemmer, siger Thomas Sandberg. 

Men det bør være en klar krænkelse af ophavsretten, når det sker, mener DMF, for musikernes stemme er et personligt arbejdsværktøj og et unikt karakteristika for den enkelte.  

”Og når det misbruges til kommercielle formål, går det udover kunstnerens indtjening og brand,” tilføjer han. 

Stor opbakning 

Den holdning ser der ud til at være opbakning til på Christiansborg, hvor MUSIKEREN har bedt de politiske partier forholde sig til DMF’s ønske om en lovændring.  

Og blandt dem, der er vendt retur på vores forespørgsel, er der hel eller delvis opbakning hele vejen rundt fra Alternativet til Danmarks Demokraterne. 

Det gælder også for Mogens Jensen, der er næstformand og kulturordfører for Socialdemokratiet. Her lyder svaret således: 

”For Socialdemokratiet er det meget vigtigt at sikre kunstneres ophavsret, herunder også at beskytte musikere og skuespillere mod AI-genererede efterligninger og brug af kunstig intelligens til at kopiere fx musikeres stemmer. Derfor vil vi også støtte lovgivning, der forhindrer dette. Vi har dog endnu ikke taget stilling til konkrete tekstformuleringer.” 

Det haster med regulering 

Hos landets kulturminister, Jakob Engel-Schmidt(M), der vil sidde for bordenden ved revideringen af loven næste år, er der også opbakning at spore. Han skriver til Musikeren: 

”Den stigende brug af kunstig intelligens i samfundet og også i kunsten, giver mange udfordringer, som vi skal arbejde med at håndtere politisk. Det gælder for eksempel også AI-genererede efterligninger. 

Jeg vil gerne rose kunstnernes organisationer for at tænke med på, hvordan vi løser det. Det går stærkt på området, så det haster med regulering, men samtidig skal lovændringerne også være gennemarbejdede. Derfor er jeg lige nu ved at overveje, hvordan vi bedst håndterer forslagene,” lyder det altså fra kulturministeren. 

Jakob Engel Schmidt
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt mener, at det haster med AI-regulering, men at lovændringerne også skal være gennemarbejdede. Foto: Nana Reimers 

Det eneste rigtige 

Mere klar i mælet er man hos Det Konservative Folkeparti, hvor kulturordfører Helle Bonnesen svarer, at hun umiddelbart støtter forslaget, der dog ikke har været drøftet i folketingsgruppen endnu. 

Også hos Alternativet bakker man musikerne op, hvor politiskordfører Sascha Faxe siger følgende: 

”Vi mener, at kunstneres rettigheder skal beskyttes, og at man skal tjene en fair løn for sit job. Mange ny medieformer udfordrer dette. Derfor er vi meget åbne over for det forslag, DMF fremsætter.”  

Det samme gælder hos SF, hvor kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk skriver, at “den forslåede formulering(DMF’s forslag til lovændring, red) absolut er noget, som vi er for. Om det er tilstrækkeligt, har jeg ikke overblikket over, men det vil jeg undersøge nærmere.” 

Hos Danmarks Demokraterne bakker man ligeledes op om forslaget, hvor kulturordfører Søren Espersen kalder en lovændring for, ”Det eneste rigtige at gøre,” og fra Dansk Folkeparti lyder det ligeledes klart, at de støtter forslaget.  

Tilbage hos Thomas Sandberg vækker det optimisme, at de fleste partier allerede nu er positivt indstillede over for den ønskede lovændring. 

”Jeg tror, det er tydeligt for de fleste, hvad der er på spil her, og at vi skal beskytte musikere og andre kunstnere mod efterligninger, der snylter på deres arbejde.”