Fagbladet Musikeren

Leder: Tak for i år

Så er mit første år i formandsstolen gået. Stolen har ændret navn undervejs, og nu står der i stedet forperson på den. Beslutningen blev taget af de delegerede på vores Årsmøde i september, og den er i tråd med den diversitetspolitik, som vi i hovedbestyrelsen lancerede i april i år.

Her i 2021 har vi i hovedbestyrelsen ikke bare udarbejdet en selvstændig diversitetspolitik, men et helt strategisk målhierarki, som er fundamentet for vores arbejde som fagforening, og som vi nu arbejder ud fra. Vores overordnede mål i Dansk Musiker Forbund er: “At forbedre musikernes vilkår gennem et stærkt fællesskab, så du kan realisere et liv med musikken”. Både ligestilling og ligeløn er en stor og vigtig del af dette overordnede mål.

Vi har igennem 2021 også måttet kæmpet med de store udfordringer, som coronaens indtrængen har forårsaget. Mange mistede i det forgangne år fundamentet under deres liv som udøvende musikere på dramatisk vis. Men samtidig har der også været tid til refleksion. Ikke mindst har vi fået bekræftet musikkens vigtige samlende rolle i vores samfund. 

Christine Dueholm beskriver det så smukt i den hjerteskærende – men også livsbekræftende – fortælling om at miste, som I kan læse her i bladet på side 6-13: ”Musikken hjælper os rigtig meget, fordi musikken løfter sjælen. Den løfter hjertet. Tiden står stille lige dér, hvor musikken er.”

“Mange mistede i det forgangne år fundamentet under deres liv som udøvende musikere på dramatisk vis. Men samtidig har der også været tid til refleksion. Ikke mindst har vi fået bekræftet musikkens vigtige samlende rolle i vores samfund.”

Musiklivet er på nogle måder i gang igen, og så alligevel. Nogle af jer spiller på livet løs for at indhente noget af det tabte, men andre er nu igen begyndt at få aflysninger. Hele Danmark står stadig i en usikker og ret kaotisk situation –   og mange af jer medlemmer betaler desværre stadig en stor pris herfor.

Vi havde gerne set, at der var flere penge på næste års finanslov til jer professionelle musikere, som bidrager med så meget kultur til hverdag og fest, men som har måttet gå så grueligt meget igennem de seneste par år med Covid-19. Vi glæder os dog over, at der er afsat penge til etablering af et Kulturens Analyseinstitut. Det bliver spændende at følge dette arbejde – og vi vil selvfølgelig gøre vores for, at jeres specifikke forhold inddrages i instituttets analyser, sådan at der ikke kun bliver tale om analyser af publikum og mursten, men også af jeres arbejdsforhold.
Med disse ord vil jeg ønske alle en god jul. Jeg håber, at I kommer godt og sikkert ind i det nye år. 

Mange hilsner
Søs Nyengaard