Fagbladet Musikeren

Nye højder når vi sammen

En tysk undersøgelse fra 2013 viser, at vores tilfredshed med livet topper, når vi er 23 år – og så igen, når vi er 69 år. For nylig fyldte jeg 60 år, og det samme gjorde Kulturministeriet i september sidste år. 
Det lyder jo umiddelbart godt, at både jeg og Kulturministeriet er på vej mod nye højder. Men resultater opnår man som bekendt bedst i fællesskab – og med hårdt arbejde.
Vi har meget at tage fat på. 

Først og fremmest er det meget vigtigt, at vi får sikret bedre betaling fra streamingtjenesterne til alle dem, der har skabt musikken. Vi har en gylden mulighed nu, for inden længe skal politikerne implementere EU’s direktiv om ophavsretten i det digitale indre marked, og her gælder det om, at vi er tydelige i vores krav om, at der skal rettes op på den åbenlyst uretfærdige fordeling af indtjeningen fra den musik, der streames.
Under Corona-pandemien blev musikkens værdi endnu tydeligere for mange, og streamingtjenesterne blev rigere. Men indholdsskaberne – os musikere – måtte kæmpe hårdt for at overleve. En, i mine øjne, absurd situation. 

Ikke mindst derfor har vi igangsat kampagnen FixStreaming. 
I kan bakke op om og være en del af kampagnen ved at gå ind på vores kampagnesite www.fixstreaming.dk og underskrive vores fælles erklæring til Regeringen og Folketinget om at indføre en ny ret til vederlag fra streamingtjenesterne. 
Jeg håber meget, at så mange som muligt af jer vil skrive under, så vi sender et klart signal til politikerne om, at vi står sammen.

En anden meget vigtig kamp i tiden – ikke bare for os i Dansk Musiker Forbund og for kulturlivet, men for hele samfundet – er vores fælles kamp for kønsbalance og diversitet. For at sikre lige muligheder for alle, på alle parametre, har vi brug for mangfoldighed i debatten. Det er så vigtigt, at vi husker nuancerne, og at alle får mulighed for at komme til orde, så vi undgår skyttegravskrig og skaber kulturændringer sammen. 
Det kræver en mangfoldig debat at skabe mangfoldighed – det siger sig selv. 

Et nyt årti er begyndt for mig, og jeg glæder mig til i samarbejde med alle i Dansk Musiker Forbund at arbejde videre for, at musiklivet her i Danmark når nye højder.

Mange hilsner
Søs Nyengaard