Fagbladet Musikeren

Sanger Siri Neel mistede sangstemmen i seks år: ”Det er aldrig for sent at følge sine drømme”

Sanger og sangskriver Siri Neel nåede kun otte måneder ind i en ellers lovende karriere, da stemmen forsvandt. I seks år kunne hun ikke synge, alt imens fremtiden forblev usikker. Nu er hun tilbage med fuld stemme og masser af mod på det, der venter.

Brighton er en vibrerende by fuld af kultur, musik og folk med en guitar på ryggen. Derfor følte Siri Neel sig også umiddelbart godt tilrettet i den engelske kystby, da hun flyttede dertil for ti år siden på grund af sin mands arbejde. 

Med sig havde de deres datter på to år, og den læreruddannede Siri Neel, der havde haft musik som sidefag, skulle finde ud af, hvad hun skulle kaste sig over i den nye by. 

Hun havde altid godt kunnet lide at synge, og gik derfor til audition på vokallinjen på det prestigefyldte musikkonservatorium BIMM i samme by. Til sin audition blev hun opfordret til at søge ind på sangskriveruddannelsen, hvilket gav hende en måned til at skrive tre sange. 

Og det gjorde hun så - uden før at have skrevet en sang i sit liv. 

”Og så kom jeg sgu ind,” siger Siri Neel, der fortæller, at hun på BIMM’s sangskriverlinje var landet på den helt rigtige hylde. 

”Jeg havde oplevelsen af, at jeg var landet i det helt rigtige miljø, som passede til min personlighed, og det gav mig lov til at udforske flere sider af mig selv.” 

Det var hun ikke ene om at syntes.. Den respekterede Depeche Mode-producer Mark Flannery var tilknyttet BIMM, og han så hurtigt noget særligt i Siri Neel og blev hendes mentor. 

”Han gjorde mig opmærksom på, at han kunne høre noget a la Kate Bush i min stemme, og det betyder noget, når det kommer fra en som ham,” fortæller Siri Neel og uddyber: 

”Jeg var på kort tid blevet både optaget, opdaget og spillede en masse live, og jeg kunne mærke, at andre troede på mig. Det gav mig en masse selvtillid.” 

Med andre ord en fantastisk start på en spirende karriere, hvor kærligheden til musikken kunne få fuld udfoldelse, og Siri var ekstremt glad og forventningsfuld til fremtiden. 

Siri Neel
Siri Neel blev optaget på BIMM i Brighton, England, men måtte droppe ud efter under et år pga. stemmeproblemer. 

Total stilhed 

Men så kom hosten. Først lidt og engang i mellem. Så mere og mere. Men Siri Neel sang videre og igennem hosten, til det blev så slemt, at hun måtte se en speciallæge. På det tidspunkt var hun otte måneder inde i uddannelsen på BIMM. 

Lægen mente, at der var tale om en stemmeknude, og beordrede to måneders total stilhed som kur. En besked, der for en sanger dårligt kunne være værre. Siri Neel husker det også meget tydeligt. 

”Jeg tænkte, at nu blev jeg sat helt ud af spillet, og jeg var bange for, at andre ikke længere ville tro på mig. Men min mentor, Mark Flannery sagde, at det nok skulle gå. At det bare var en kort pause i et langt forløb, der ventede forude,” siger hun. 

Men sådan gik det ikke. Stemmen blev ikke bedre, og efter de to måneders stilhed, der i sig selv var en prøvelse med en lille datter derhjemme, var den stadig gal. 

Siri Neel måtte droppe ud af BIMM, og de følgende to år var hun hjemmegående i Brighton, hvor hun i stedet for musikken kunne bruge sine kreative kræfter på at sy og designe tøj. Stemmen blev ikke bedre. I den tid gennemgik hun en stor sorg over ikke at kunne følge sin passion samt et stort identitetstab, fortæller hun.  

”Jeg følte mig meget begrænset i at kunne være mig selv.” 

Siri Neel
Siri Neel bor i dag på Frederiksberg med sin mand og to børn. 

Hjem til Danmark 

Efter i alt tre år i England vendte familien hjem til Danmark, hvor Siri Neel som noget af det første opsøgte danske eksperter for at få hjælp til stemmen. Her fandt lægerne ud af, at hun havde en nerveskade, der betød, at det ene stemmebånd ikke vibrerede optimalt. 

Lægerne anbefalede en operation, der ville give hende stemmen tilbage, men sandsynligvis også betyde, at hun ikke ville kunne ramme toner bagefter. 

Hun takkede nej til operationen, for det var vigtigere for hende at bevare håbet om engang af kunne synge igen, end at få stemmen hurtigt tilbage. Og den beslutning handlede i høj grad om identitet og livsglæde, fortæller hun. 

”Uden min stemme følte jeg ikke, at jeg havde fri udtryksmulighed. Uden at kunne synge følte jeg, at der blev stille inden i mig. Jeg kunne ikke opgive muligheden for, at den en dag kunne komme tilbage igen,” siger hun og fortsætter: 

”At jeg havde mistet sangstemmen, bekræftede mig bare endnu mere i, hvor vigtigt, 

det at udtrykke mine følelser gennem sang, er for mig. Det var meget tydeligt, at det manglede i forhold til min identitet, og det havde stor indflydelse på at skabe balance i mit følelsesliv.” 

Siri Neel
Ved siden af sit arbejde som musiker har Siri Neel arbejdet som lærer – et arbejde hun nu har sagt op for at forfølge musikken. 

Tro på sig selv igen 

Beslutningen om ikke at blive opereret betød, at hun pga. at sin manglende stemme kun kunne arbejde på nedsat tid, mens hun søgte hjælp hos en række alternative behandlere. 

Nogle behandlinger gjorde problemet være, andre hjalp. Og efter seks år uden stemme lykkedes det i en blanding af fysisk og mental behandling at få stemmen tilbage. 

”Det var ikke én ting, der gjorde mig rask igen. Men en kombination af tid og forskellige behandlinger. Når man har haft et fysisk problem så længe, får det også en mental overbygning, som jeg fik hjælp til at håndtere. For jeg skulle lære at stole på, at jeg godt kunne synge igen,” siger Siri Neel. 

I 2021 kom så hendes første EP, hvor lead singlen ‘Cotton Wool’ flittigt blev spillet på P4 og P5, hvilket var en kæmpe forløsning for Siri Neel, og gav hende tro på egne evner som musiker.  

De efterfølgende udgivelser fandt også vej til radioen, og senest er singlen, ’I bet You Know,’ til hendes kommende album, udkommet. 

Hun har stadig kontakt til sin gamle mentor, der stadig tror på hende. Men hun har endnu ikke fundet et pladeselskab, der vil udgive hendes musik, fortæller Siri Neel, der tidligere i år sagde sit lærer job op for at fokusere fuldt ud på musikken. 

Og i en usikker branche med en masse modgang i bagagen kræver det mod at kaste sig ud i et projekt som dette, fortæller hun. 

”Jeg er ikke historien om det fødte talent, der har jagtet en musikerkarriere siden jeg var otte år. Mit liv har taget nogle afveje, og jeg er ikke 20 år længere. Men det er aldrig for sent at følge sine drømme,” siger hun. 

Siri Neel

Upcoming i en sen alder 

Midt i glæden over at være på vej med sit kommende album, der udkommer næste år, har hun dog også gjort sig nogle tanker om, hvad hendes livsbane har betydet for den hjælp, hun kan gøre brug af. 

Flere af de tilbud til vækstlagsmusikkere såsom workshops, legater og camps for upcoming musikere har ofte en aldersgrænse, som hun falder uden for. Og det er frustrerende, fortæller Siri Neel. 

”Jeg har også brug for de talent boosts og netværk, der findes, men de er ofte stilet mod de helt unge. I det hele taget synes jeg, at sammenkoblingen mellem det at være upcoming og alder er forkert.” 

Siri Neel har dog ikke tænkt sig at give op. Modgang har hun overkommet før, og hun føler sig stærkere nu pga. de erfaringer, hun kommer med.  På en måde er der mere at skrive om, når man har levet et længere liv, føler hun. 

Musikken udgiver hun derfor selv, og hun er sikker på, hun nok skal klare det, der venter. 

Men hvad vil det sige at klare den? Hvornår er hun en succes i egne øjne? 

Det har Siri Neel haft god tid til at tænke over, og hun er heller ikke i tvivl. 

”Succes for mig er, at jeg trodset den modgang, jeg har mødt, og tør følge mit autentiske jeg, og sige mit job op for at følge min drøm. Det håber jeg kan inspirere andre,” siger hun og uddyber: 

”Og så håber jeg, at jeg kan formidle følelser, der forbinder andre mennesker. At andre kan spejle sig og mærke sig selv i min musik.”