• A +
 • A -
 • print

FAQ: Bandaftale

Jeg spiller i et band og vi har allerede købt en del fælles udstyr (PA og den slags). Vi er også ved at lave en demo som finansieres i fællesskab. Hvordan laver man en indbyrdes kontrakt der sikrer os mod for mange besværligheder hvis vi bliver uvenner og splitter bandet eller en melder sig ud?

Svar
Spiller man i et band er det klogt at lave en bandaftale. Et dokument der beskriver de interne forhold i bandet: f.eks.: hvem der ejer hvilket grej/gear, hvem der har skrevet sangene, hvem der har retten til bandnavnet osv. Man kan udforme sådan en aftale på mange måder, men bare huske at den mindst skal indeholde de 12 nedenstående punkter:

 1. Bandnavn, dato for etablering af bandet, bandets hjemsted, organisationsform (interessentskab, forening, firma - SE-nummer) og navnet på den eller de personer der har startet bandet.
 2. Angivelse af hvem der har retten til bandnavnet (bl.a. i tilfælde af opløsning af bandet).
 3. Navne på alle bandmedlemmer m. dato for indtræden i bandet og angivelse af instrument(er), cpr-nummer, adresse og telefonnummer.
 4. Oversigt over alt fælles anlæg (f.eks. PA, monitors, lys osv.), køretøj osv.
 5. Angivelse af hvem der ejer evt. anlæg/køretøj m.v. som anvendes fælles.
 6. Angivelse af hvordan bandmedlemmerne indbyrdes afregner evt. udgifter til f.eks. øvelokale, lejet anlæg m.v.
 7. Bestemmelse om hvordan gælden afvikles i tilfælde af opløsning af bandet.
 8. Bestemmelse om hvordan evt. udtrædende og/eller indtrædende medlemmer i bandet er stillet i forhold til bank- eller anden gæld.
 9. Angivelse af hvem i bandet der har hvilke ansvarsområder: regnskab, booking af jobs, booking af færger, hoteller m.v., kontakt til pressen, promotionarbejde, kontakt til pladeselskab/management/booking-bureau mv.
 10. Angivelse af hvem der er sangskrivere (komponist, tekstforfatter, arrangør) i bandet.
 11. Angivelse af registrering hos og fordeling af indtægter fra Gramex, KODA og NcB.
 12. Angivelse af hvordan andre indtægter anvendes og/eller fordeles imellem bandmedlemmerne, f.eks. honorarer for optræden, indtægter fra pladesalg osv.


Mikael Højris, musikkonsulent

Få svar på flere ofte stillede spørgsmål
(FAQ - frequently asked questions) via link til oversigten ovenfor!

Få hjælp til skatten

Der er masser at hjælp at hente hos DMF, når du skal lave årsopgørelse... Læs mere