• A +
  • A -
  • print

FAQ: Barsel og selvstændig

Jeg driver et enkeltmandsfirma, hvori jeg beskæftiger mig med min musik, og jeg er dermed momsregistreret. Derudover er jeg fast ansat i en stilling i en virksomhed i dagtimerne. Jeg skal snart afholde forældreorlov i 10 uger og får dermed barselsdagpenge. Får det betydning at jeg også er selvstændig erhvervsdrivende? Skal jeg selv foretage mig noget for at undgå at komme i klemme nogen steder i dagpengesystemet?

LÆS OGSÅ: Selvstændige får bedre muligheder under barsel

Svar

Det at have en selvstændig virksomhed, der drives som bibeskæftigelse, giver i sig selv ikke problemer i forhold til at kunne få dagpenge under forældreorlov (sådan benævnes den 32-ugers periode, hvor mor og far tilsammen har ret til dagpenge). Men hvis der under orloven er aktiviteter i virksomheden, dvs. hvis du arbejder f.eks. 5 timer om ugen - så vil dine dagpenge blive nedsat med 5 timer i den pågældende uge.

Hvis du i dagtimerne er ansat i en virksomhed, hvor du modtager løn under orloven, så skal du dog være opmærksom på, at genoptagelse af arbejdet i den selvstændige virksomhed, vil give anledning til problemer, idet fuld løn under under orlov typisk forudsætter fuld dp-refusion fra Udbetaling Danmark.

Få svar på flere ofte stillede spørgsmål
(FAQ - frequently asked questions) via link til oversigten ovenfor!

Få hjælp til skatten

Der er masser at hjælp at hente hos DMF, når du skal lave årsopgørelse... Læs mere