• A +
  • A -
  • print

FAQ: Force majeure

Hvis jeg skal ud at spille og Politiet fraråder udkørsel (typisk pga. sne), er der så tale om force majeure, som man så kan henholde sig til i sin kontrakt med en arrangør?

Svar:
Definitionen på "force majeure" er uforudsete og udefra kommende begivenheder, der gør det umuligt for en aftalepart at opfylde aftalen. Typiske eksempler på force majeure er naturkatastrofer så som bl.a. orkan, krig, ikke-varslet ulovlig strejke og lignende.

Det vil være omfattet af force majeure-begrebet, hvis Storebæltsbroen pludselig lukker uden varsel og du bliver fanget i en bilkø med bandbus og hele orkesteret, og derfor ikke kan nå frem til spillestedet før dagen efter jobbet skulle være spillet. Derimod vil kraftigt snefald eller storm normalt ikke være force majeure, hvis man har kunnet tage bestik af vejrmeldingen og blot har måttet påregne lang ekstra transporttid. Det er ikke afgørende i sig selv om politiet har frarådet udkørsel. Afgørende er om det er muligt at nå frem i rette tid, hvis man tager hjemmefra så transportform- og tid er afpasset efter forholdene.

En arrangør af en sommerfestival vil ej heller kunne aflyse din optræden på grund af regnvejr under henvisning til force majeure.

Pia Obel Hansen

Få svar på flere ofte stillede spørgsmål
(FAQ - frequently asked questions) via link til oversigten ovenfor!

Få hjælp til skatten

Der er masser at hjælp at hente hos DMF, når du skal lave årsopgørelse... Læs mere