• A +
  • A -
  • print

FAQ: Fratrække studieudgift

Jeg er klassisk sanger og sangpædagog og går med planer om at lave teambuilding/samarbejdstræning i virksomheder o.l.

I den forbindelse mangler jeg nogle uddannelsesmæssige kompetencer og er så heldig at være kommet ind på en 3-årig, privat, weekend-baseret psykoterapeut/coach-uddannelse. Studieafgiften andrager 16.500 kr. i to år og 12.500 kr. for det sidste år. Herefter står jeg med en ret unik uddannelseskombination med rigtig gode jobmuligheder. Jeg vil også gøre brug af de nylærte teknikker som sangunderviser under uddannelsesforløbet.
Kan jeg trække studieudgiften fra på nogen måde?

Svar

Ud fra din beskrivelse af situationen vurderer jeg, at det ikke er sandsynligt, at SKAT vil godkende fradrag for studieudgifterne.

I de tilfælde, hvor sådanne udgifter er fradragsberettigede, drejer det sig om udgifter til efteruddannelse, ajourføring og vedligeholdelse af en allerede eksisterende uddannelse eller en på anden måde tilegnet kompetence. Altså vedligeholdelse af noget allerede eksisterende.

Dvs. at når du er uddannet inden for sang og sangpædagogik og - formoder jeg - har arbejdet inden for de felter, så vil kurser inden for psykoterapi og coaching ikke være en ajourføring og vedligeholdelse af det som du i forvejen har beskæftiget dig med. Det vil derimod være en etablering af et nyt indkomstgrundlag; en videreuddannelse, som giver nye kompetencer hvilket jo bestyrkes af det du skriver om at du mangler uddannelsesmæssige kompetencer i den retning.

Og etableringsudgifter er ikke fradragsberettigede. Men det er svært at skelne mellem efteruddannelse og videreuddannelse og grænsen er da heller ikke skarp.

Hvis du ønsker en afklaring af spørgsmålet om evt. skattefradrag, er der mulighed for at anmode SKAT om "bindende svar". Det koster 300 kr. i gebyr for sagens behandling. SKAT er bundet af deres svar i 5 år.

Det er bedst, hvis man får professionel hjælp til en anmodning om bindende svar så alle de oplysninger, der er vigtige for sagen, kommer frem. Man kan som DMF-medlem få hjælp til at anmode om bindende svar af undertegnede.

Få svar på flere ofte stillede spørgsmål
(FAQ - frequently asked questions) via link til oversigten ovenfor!

Få hjælp til skatten

Der er masser at hjælp at hente hos DMF, når du skal lave årsopgørelse... Læs mere