• A +
  • A -
  • print

FAQ: Køb af instrumenter og udstyr uden for EU

I forbindelse med at jeg skal til USA senere på året, har jeg planer om at købe en saxofon derovre og bringe med hjem. Grunden er naturligvis, at prisen på instrumenterne er meget lavere end i Danmark. Hvordan forholder det sig så med fradrag for udgifterne, når saxofonen er købt i udlandet? Nogle af mine bekendte har sagt at jeg skal betale told, mens andre siger, at det ikke er nødvendigt. Hvad er det rigtige?

Svar

Når man indfører varer til Danmark som rejsende, dvs. at man indfører tingene personligt som rejsegods, skelnes der mellem om man indrejser fra et EU-land eller fra et ikke EU-land. Hvis det er fra et EU-land, skal der ikke betales told. Har man derimod - af en eller anden grund - ikke betalt moms på den vare man indfører, skal der betales dansk moms.

Indfører man varer fra et ikke EU-land som fx USA, skal der betales både told og dansk moms ved indførslen af varen. For så vidt angår genstande til personligt brug, gælder der en bagatelgrænse på 3.250 kr., hvis man ankommer med fly eller skib, og 2.250 kr. hvis man har rejst til Danmark med bil, bus eller tog fra et land uden for EU. Dvs. at hvis den samlede indførsel af varer ikke overstiger bagatelgrænsen, slipper man for både moms og told. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at det kun gælder genstande til privat brug og ikke genstande, man skal bruge til sit erhverv. Hvis det er genstande til brug ved ens erhverv, gælder der ingen bagatelgrænse.

Det er altså værd at huske på, at indkøbene fordyres en del ved indførslen af varer fra ikke EU-lande, fordi man skal betale told og moms. Dansk moms er 25 % og ved indførsel fra ikke EU-lande beregnes momsen af "toldværdien tillagt eventuel told", dvs. af varens købspris i udlandet tillagt told.

For parfume, alkohol, cigaretter og visse andre varer gælder der nogle kvantumbegrænsninger på, hvor meget man må indføre. Indførsel af disse varer er uafhængig af den nævnte bagatelgrænse.

Toldsatsen varierer, men for fx blæseinstrumenter, der ikke er messingblæseinstrumenter, som din saxofon, er toldsatsen 3,2 %.

Helt praktisk: Når man ankommer til den danske lufthavn vælger man den RØDE indgang, hvor man kontakter tolderne og udfærdiger de nødvendige papirer (tolddeklaration) og betaler. Hvis man på nogen måde er i tvivl, om man skal betale told og dansk moms ved indførslen af det man har købt i udlandet, kan det tilrådes at få afklaret spørgsmålet i tolden ved den røde indgang. Hvis man indfører varer ulovligt, og det senere bliver opdaget, kan der komme en bøde oveni told og momsafgift.

Få svar på flere ofte stillede spørgsmål
(FAQ - frequently asked questions) via link til oversigten ovenfor!

Få hjælp til skatten

Der er masser at hjælp at hente hos DMF, når du skal lave årsopgørelse... Læs mere