• A +
  • A -
  • print

FAQ: Musikadvokat

Som sangskriver har jeg opsøgt internationale publishing-selskaber (forlag) på nettet og har i den forbindelse set, at mange af dem ikke modtager materiale, med mindre det kommer frem via en advokat el. lign. Har I kendskab til advokater der har erfaring indenfor den slags?

Svar

Den situation, du beskriver, er desværre helt almindelig - nemlig at selskaber i musikbranchen udenfor Danmark (både pladeselskaber og musikforlag) afviser at modtage "unsolicited material", dvs. materiale (demo osv.) som de ikke selv har bedt om, og at de samme selskaber henviser til at man kan rette fornyet henvendelse via en musik "advokat" eller en manager.

Grundene hertil er mange, bl.a. at begrænse mængden af demoer, som kommer i postkassen. Men den enkeltstående væsentligste grund er, at mange af disse selskaber er panisk bange for at noget af det musik de måtte modtage ikke skulle komme fra den retmæssige ejermand (altså skulle være stjålet/piratkopieret), og at selskabet således evt. risikerer at indgå aftale med nogen om noget musik, som de faktisk ikke har rettigheder til. Ikke mindst i USA er det den direkte vej til en retssag (derovre er ordene "I will sue you" jo en del af hverdagssproget), og det har ingen i musikbranchen lyst til at risikere.

En måde at "omgå" problemet på, er ved at have en velfungerende hjemmeside, en profil på Facebook og ikke mindst have en konto på fx. Bandcamp eller Soundcloud  - og dér have musik liggende til gennemlytning.
Da vil man kunne sende et simpelt brev eller en mail til de "A&R" (dvs. repertoirefolk) hos de udenlandske musikforlag og pladeselskaber, som man gerne vil have skal interessere sig for musikken. Det vigtige i den sammenhæng er, at gøre et stykke arbejde for at finde frem til hvilke konkrete personer, man skal henvende sig til, da et "blanko brev" når næppe længere end den nærmeste papirkurv.

Få svar på flere ofte stillede spørgsmål
(FAQ - frequently asked questions) via link til oversigten ovenfor!

Få hjælp til skatten

Der er masser at hjælp at hente hos DMF, når du skal lave årsopgørelse... Læs mere