• A +
  • A -
  • print

Hvad er crowdfunding

Crowdfunding er en fundraisingsform, hvor alle interesserede har mulighed for at bidrage økonomisk til et konkret projekt, som man selv står for. Bidragsyderne støtter en kunstner til at kunne realisere et beskrevet projekt og indgår dermed som en slags mæcen.

Man kan søge crowdfunding til alle mulige projekter og formål, fx cd-udgivelse, turné, kunstprojekter, udgivelse af en bog, hjælp til at hyre en lydmand m.m. Beløbene strækker sig fra 5.000 kr. til 100.000 kr. eller mere, og det er meget forskelligt, hvad crowdfunderne tilbyder sine bidragsydere i modydelser.

Kontraktkonsulent Mikael Højris’ beskrivelse af crowdfunding

”Idéen bag er såre simpel: Man inviterer „gud-og-hver-mand” til at donere penge til ens projekt. Det lyder enkelt – men er det ikke. Alle erfaringer siger, at der skal et grundigt forarbejde og promotionarbejde til for at overbevise andre end de allernærmeste - dem man lidt spøgefuldt kalder FFF - Friends, Fools and Family.

Internationalt findes der et utal af crowdfunding-websites med www.pledgemusic.com og www.kickstarter.com som de største og mest kendte. Andre musik-relevante sites er fx www.indiegogo.com. I Danmark findes i skrivende stund kun et par tjenester: www.booomerang.dk og www.crowdfunded.dk.

Man kan på disse sites læse meget mere om, hvordan det fungerer, og om, hvad der kræves, for at man kan komme i gang. Uanset om man bruger et udenlandsk eller et dansk crowfunding-website skal man være opmærksom på, at der gemmer sig nogle skattemæssige og a-kassemæssige udfordringer.

Alle indtægter er skattepligtige, og er man modtager af dagpenge eller andre såkaldte overførselsindkomster, bistandshjælp, SU osv., så skal man, FØR man kaster sig ud i det, sørge for at søge oplysninger om, hvilke konsekvenser det kan have – fx hos DMF’s a-kasseservice og socialrådgivere.
(Uddrag af bogen Den Nye Musikbranche 2.0 – ”Music like water”)

Cases i MUSIKEREN Læs her
Læs casehistorier og få tips til crowdfunding side 20-23 i MUSIKEREN oktober 2012.