Ophavsret

Beskyt kunstnerne mod AI-efterligninger

En robothænd spiller klaver ved siden af en menneskehånd

Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund og Dansk Skuespillerforbund kræver lovgivningsændring for at beskytte musikere og skuespillere mod AI-genererede efterligninger.

Historien blev dækket i både Gaffa, Kulturen på P1 og Kulturmonitor

GaffaKulturmonitorKulturen på P1
De tre forbund annoncerer en klar opfordring til en ændring i ophavsretsloven, der vil beskytte artister, musikere og skuespillere mod efterligninger skabt af kunstig intelligens. Den danske kunstog kulturscene, ligesom den globale industri, står over for en udfordring, hvor AI-teknologi skaber efterligninger af unikke kunstneriske udtryk, uden kunsternes samtykke.

Dansk Musiker Forbunds forperson, Thomas Sandberg, udtaler: "De udøvende musikere har dedikeret deres liv til at udvikle deres individuelle kunstneriske udtryk. Det er deres passion og karriere. Det er uacceptabelt, at de nu trues af AI-genererede kopier af deres optrædener."

Forperson i Dansk Artist Forbund, Sara Indrio, bakker op og udtaler: "Vi har set, at ophavsretsloven beskytter autorer mod efterligninger af deres værker, men den giver ikke tilstrækkelig beskyttelse til de udøvende kunstnere. Vi mener, at det er på tide at ændre loven for at beskytte de udøvende kunstnere."

Hos Dansk Skuespillerforbund ser forperson Benjamin Boe også fornuften i en mere specifik formulering af den retstilstand, der eksisterer på nuværende tidspunkt: “Vi vurderer, at kunstnere allerede er er beskyttede mod efterligninger af deres præstationer i dag, men vi hilser alligevel en mere præcis formulering i ophavsretsloven velkommen, fordi den kan være med til at begrænse fremtidige muligheder for mere eller mindre fantasifulde fortolkninger. Det er bare én af de måder, vi som fagforening kan være med til at sikre, at vores medlemmer også kan leve af deres fag i fremtiden.”

I 1995 foreslog et udvalg, der forberedte ophavsretsrevisionen, at de udøvende kunstnere skulle have beskyttelse mod "sound-alikes" og lignende, men dette forslag blev ikke inkluderet i lovrevisionen.

Thomas Sandberg bemærker: "Dette forslag blev ikke taget alvorligt dengang, fordi man mente, at der allerede var visse beskyttelsesmekanismer i markedsføringsloven og "almindelige retsgrundsætninger". Men tiderne har ændret sig, og vi er nødt til at tilpasse lovgivningen til den moderne virkelighed."

De tre forbund mener, at tiden nu er inde til at se på en udvidelse af beskyttelsen for de udøvende kunstnere, især i betragtning af de fremskridt, der er sket inden for kunstig intelligens.

Sara Indrio afslutter med følgende ord: "Vi har allerede sendt vores forslag til ministeriet med nogle tekniske bemærkninger, og vi håber, at politikere, herunder kulturminister Jakob Engel-Schmidt, vil støtte op om ønsket om en styrkelse af de udøvende kunstneres rettigheder på dette vigtige område. En klar, lovfæstet beskyttelse mod efterligning af udøvende kunstnere vil sende et afgørende kulturpolitisk signal og bevise Danmarks forpligtelse til at beskytte sin kreative industri."

Forbundene ser frem til en positiv dialog med politikere og relevante myndigheder og håber på en lovændring, der vil styrke beskyttelsen af musikeres intellektuelle ejendom og kunstneriske udtryk