Fagbladet Musikeren

DMF anbefaler a-kassen FTFa: De er eksperter i musikernes arbejdsforhold

Der er frit a-kassevalg i Danmark, men hos Dansk Musiker Forbund anbefaler man sine medlemmer at bruge FTFa. Det skyldes, at de er eksperter i det kunstneriske arbejdsområde og de atypiske ansættelser, der sætter rammen for mange musikeres arbejdsliv. Og for at styrke det høje niveau af ekspertise er anden næstforperson i DMF, Henrik Jansberg, kommende medlem af FTFa’s hovedbestyrelse.

For mange musikere kan det være en god idé at sikre sig imod ledighed via en a-kasse. Og hos Dansk Musiker Forbund, der pga. sit begrænsede antal medlemmer ikke har egen a-kasse, anbefaler man klart medlemmerne at vælge FTFa. 

I DMF har man nemlig haft et langt og godt samarbejde med netop FTFa, hvor det særligt er deres store viden om det kunstneriske arbejdsmarked med fokus på atypiske ansættelser og kontrakter i alle afskygninger, der er afgørende.

Det fortæller anden næstforperson i DMF, Henrik Jansberg, der selv er indstillet af Dansk Skuespillerforbund og DMF til at træde ind i FTFa’s hovedbestyrelse senere på året. Her skal han særligt repræsentere de udøvende kunstneres interesser for at sikre, at der i a-kasseregi er de bedste betingelser og vejledning for dem.

”Mit kommende bestyrelsesarbejde handler primært om at styrke FTFa’s fokus på kunsternes arbejdsmarked, så medlemmerne fortsat kan få den bedste rådgivning og service,” siger Henrik Jansberg, der selv er medlem af netop FTFa.

Han fortæller, at han ser frem til det kommende samarbejde, og at han er ganske tilfreds med den indsats, FTFa i forvejen leverer, hvor de med deres særlige kunstteam har en række rådgivere dedikeret udelukkende til medlemmer, der arbejder inden for musikbranchen og den kunstneriske verden.

”Der er altid plads til mere vidensdeling og indsigt i de udfordringer, der er særlige for netop musikere og andre kunstnere, men jeg synes, at vores medlemmer er i særdeles gode hænder hos FTFa,” siger han. 

Martin
Mads Gylstorff Tjalve er Job- og karrierechef hos FTFa og tidligere rådgiver i kunstteamet. Dertil er han selv tidligere musiker med flere udgivelser på Gateway bag sig. Foto: Kim Vadskær.

Det kunstneriske team

Det er Mads Gylstorff Tjalve enig i. Han er Job- og karrierechef hos FTFa og tidligere rådgiver i kunstteamet. Dertil er han selv tidligere musiker med flere udgivelser på Gateway bag sig. 

”Vores kunstteam består af eksperter i musikernes forhold, hvor mange af dem selv har en baggrund inden for det kunstneriske. Det betyder, at de ved, hvordan arbejdsmarkedet for freelancere og selvstændige fungerer, og hvordan de atypiske ansættelser passer ind i dagpengesystemet,” siger han.

I praksis betyder det, at man som medlem bliver mødt med forståelse og kyndig rådgivning, når det kommer til de mange forskellige typer af kontrakter og ansættelsesvilkår, der gælder for musikere, fortæller han.

 ”Når man som os har et team, der ikke laver andet, så behøver man ikke forklare alting fra starten, når man har brug for hjælp. Vi kender området bedre end de fleste, og vi er for at hjælpe,” siger han.

Henrik Jansberg
Henrik Jansberg er anden næstforperson i DMF og kommende medlem af FTFa’s hovedbestyrelse, hvor han skal arbejde for at fremme kunstnernes interesser. Foto: Privat.

Hjælper på økonomien

Det gælder ikke mindst for de mange musikere og øvrige kunstnere, der over et år kan opleve perioder med ledighed på grund af sæsonbestemte vilkår eller tomme kalendere.

For dagpengesystemet er netop en forsikringsordning, som man selv betaler til, understreger Mads Gylstorff Tjalve, og derfor skal man også have hjælp, når man har brug for det. 

For mange medlemmer med atypiske ansættelser betyder medlemsskabet af FTFa derfor, at deres økonomi hænger bedre sammen set over et helt år, fordi de netop har ret til hjælp i perioder.

”Vi kender den livscyklus, der er på jobmarkedet for mange musikere, hvor ledighed kommer i perioder. Og når man betaler til en forsikring, skal man også bruge den, når behovet opstår,” siger han og uddyber, at de har en løbende dialog med DMF omkring de særlige omstændigheder, der gælder for musikere.

Tilbyder også jobrådgivning 

Udover at hjælpe med – og udbetale – dagpenge, tilbyder FTFa også medlemmerne at bruge deres rådgivningsteams. Det kan være vejledning omkring job, brancheskift og karriereudvikling, og man behøver ikke være ledig for at få sparring, fortæller Mads Gylstorff Tjalve.

Fordi de har så mange medlemmer inden for de kunstneriske brancher, har de et stort overblik over de muligheder, der findes. Og det kan være en stor hjælp, fortæller han, hvis man har spørgsmål og ønsker for ens arbejdsmæssige fremtid.

Men først er fremmest er de naturligvis en a-kasse, hvis primære opgave det er at sikre, at medlemmerne får penge udbetalt og kommer godt videre i deres arbejdsliv, når de oplever ledighed.

Derfor er det som medlem af både DMF og FTFa altid FTFa, man skal kontakte, når det drejer sig om spørgsmål omkring dagpenge, fortæller Mads Gylstorff Tjalve.

”Vi sidder klar til at hjælpe, og man skal ikke tøve med at kontakte os, hvis man har brug for hjælp eller afklaring,” siger han.