Fagbladet Musikeren

En rejse ind i stilheden

På solo-udgivelsen ‘Winter Sun’ akkompagnerer jazzsangerinde og komponist Katrine Madsen for første gang sig selv på klaver. Hun kalder udgivelsen for en ”lyrisk melodisk balladeplade” og forklarer, at dens tilblivelse har været en udfordrende rejse ind i stilheden.

 Med jazzudgivelsen ‘Winter Sun’ har Katrine Madsen fundet ind til det oprindelige i sig selv i form af et helt enkelt musikalsk udtryk. Hun fortæller, at det har stillet særlige krav til hende dels at skulle akkompagnere sig selv på klaver og dels at skabe et samlet udtryk, hvor kun essensen af det, hun havde på hjerte, stod tilbage.

Hun kalder pladens tilblivelse for ”En rejse ind i stilhed”.

“Det har været en stor oplevelse for mig at skulle åbne musikken alene, fordi mine musikalske valg – især i mit klaverspil – blev så afgørende for helheden,” forklarer Katrine Madsen og uddyber:

”Derfor er det en udgivelse, hvor jeg tager mig god tid til at lytte og til at være meget omhyggelig med, at der ikke er noget overflødigt i de toner og klange, jeg bryder stilheden med. Det er kun lige præcis dét, jeg føler er nødvendigt for at bryde stilheden. Derfor kom mit arbejde med melodierne, tonearbejdet, åndedrættet, pausering – og hvad sang ellers består af – til at stå tydeligt frem, og jeg håber, det har været med til at åbne teksternes verdner. Det har været en prøvelse.”

Cover

Hvorfor har det været en prøvelse?
”Det var en prøvelse, fordi jeg ikke ser mig selv som pianist men som komponist, der benytter sig af klaveret. Alle de pianister, jeg har spillet med, og som jeg beundrer og ser op til, er langt dygtigere end jeg på klaver. Så derfor følte jeg, at jeg måtte undskylde til klaverbænken, til klaveret – til alt omkring mig – at jeg havde fået den idé at akkompagnere mig selv,” fortæller Katrine Madsen og fortsætter:
”Prøvelsen bestod altså i at kunne stilne mine tanker og blive stille med mig selv, så jeg kunne åbne mig for musikken og give plads til, at den kunne strømme gennem mig. For jeg kunne mærke, at det var tid til at sætte mig ned ved klaveret og møde mig selv i musikken uden andre omkring mig. Jeg havde komponeret nogle sange og kunne se, at der var et koncept, og jeg kunne mærke, at jeg skulle skynde mig at få processen i gang, for ellers ville livet tage mig på andre måder,” forklarer hun.

‘Winter Sun’er indspillet i studiet hos Thomas Vang, og Katrine Madsen lægger ikke skjul på, at hun var træt bagefter, for det var en kraftpræstation at ”føde” udgivelsen.
”Når man barsler med noget musik, så ved man også, hvor unikt og fint, det er, og hvor smukt det kan blive. For at kunne nå til det punkt, hvor man kan sukke lidt og mærke, at nu åbner musikken sig – at nu opstår den vidunderlige dans mellem lyd og stilhed og pausering og tone – så skal man virkelig gøre sig umage og slippe alle forventninger og give sig hen. Man skal være åben og en lille smule naiv.”

‘Winter Sun’ udkommer på vinyl præcis et år efter, at den udkom på CD og digitalt. Hvorfor?
”Fordi det er en glæde at se den musik, jeg har skabt, præsenteret på mange forskellige måder. Jeg har altid holdt utrolig meget af den del af skabelsesprocessen, som har med artwork at gøre. Artworket på cd’en er lavet af Finn Nygaard. Da jeg så, hvor flot det blev, synes jeg, det skulle fremhæves, som det bliver på en vinyludgivelse. Fotoet er taget af Gorm Valentin, som formår at indkapsle en stemning som ingen anden.”