Fagbladet Musikeren

Gratis telefonrådgivning skal øge trivslen hos professionelle musikere

To gange om ugen er telefonen MentalTalk åben hos non-profit organisationen MentalVoice, hvor medarbejderne coacher og vejleder musikere til bedre trivsel og performance i deres arbejdsliv. Her er særligt yngre musikere udfordret af egne forventninger og et stort arbejdspres, når de ringer ind.
Kamilla Amélie
Kamilia Amélie er mental coach og medlem af Advisory boardet hos MentalVoice. Foto: Privat.

Der er mange ting at have styr på, når man står midt i en travl karriere som musiker eller kæmper for at sparke den i gang.

Og nogle gange er det også for meget til, at man kan overskue det selv.
Det ved psykologistuderende og musiker Kamilia Amélie, der arbejder som mental coach hos non-profit organisationen MentalVoice. 

Siden 2019 har de arbejdet for at øge bevidstheden omkring mental styrke og trivsel i den danske musikbranche, og seneste skud på stammen i den forbindelse er muligheden for ganske gratis at ringe ind til dem for at få coaching og sparring. Både når det står slemt til og meget gerne som forebyggende redskab.

Tilbuddet gælder for professionelle musikere i alle aldre, og når MentalVoice taler med især yngre musikere, handler det ofte om behovet for håndtering af forventningspres, fortæller Kamilia Amélie.

”Vi oplever, at mange føler et pres for hele tiden at være i gang. At der altid er mere at gøre, og at folk har svært ved at føle, at de lever op til både andres og egne forventninger. Og noget af det, vi bl.a. arbejder med, er, at det er helt i orden og faktisk en nødvendighed, at man giver sig selv lov til at slappe af og holde fri ind imellem. Gør man ikke det, risikerer man at brænde ud eller blive stresset,” siger hun.

Som musiker er der nemlig nogle andre mekanismer i spil end i mange andre brancher, fortæller hun. Mekanismer, som det ofte er vigtigt at være bevidst om for at kunne håndtere dem bedst muligt.

”Som musiker er du i udpræget grad produktet, og det er ofte din person, du sælger. Det betyder, at du skal være bevidst om, hvor meget, du har lyst til at dele med andre, og at kritik af musikken kan være – og opleves – meget personlig. Og det kan være svært at finde balance i,” siger hun.

Dertil kommer en masse krav, man skal leve op til som professionel musiker, fortæller Kamilia Amélie. Det kan være mål omkring streaming, tilstedeværelse på sociale medier, airplay, eksponering i medier osv.

Krav og ressourcer

For at kunne indfri de krav skal man have nogle ressourcer i form af eksempelvis økonomi, netværk, praktisk hjælp og folk at spare med undervejs samt mentale værktøjer til at kunne håndtere det pres, man sommetider er under. Det kan være svært at stå alene med, fortæller hun. 

Og det er netop her, at MentalVoices coaching og sparring kommer ind i billedet. Via telefonen eller personlige samtaler kan de hjælpe musikerne til at øge deres mentale styrke og få flere værktøjer til at navigere i branchen.

Og det handler meget om såkaldt refleksionsarbejde, fortæller Kamilia Amélie.

”Vi arbejder med, hvilke værdier, man har, hvad man trives med og hvad, man skal sige ja og nej til. Altså at man lærer sig selv at kende, og får truffet de bedste valg,” siger hun.

Frustrationer og tvivl

Når tingene ikke går, som man måske håber, kan det også give en masse frustrationer og tvivl, fortæller hun.

”I musikbranchen er der en masse faktorer, man ikke selv er herre over. Vi arbejder meget med at coache folk til at finde ud af, hvad de selv kan gøre noget ved, og hvad de ikke kan. Ellers kan man nemt bruge tid og energi på ting, man ikke kan kontrollere.” 

Heldigvis er usikkerhed og pres noget, som især yngre musikere er blevet bedre til at tale om, fortæller Kamilia Amélie.

”Vi oplever en stigende villighed til at tale om de svære ting, og det er positivt, da det ikke er gavnligt at gå med selv. Når det kommer ud i det åbne rum, er det også med til, at andre ikke skammer sig over, hvordan de selv har det,” siger hun.

Hos Dansk Musiker Forbund er forperson Søs Nyengaard begejstret for initiativet, der sammen med DMF’s egne tilbud om hjælp og rådgivning giver musikerne flere muligheder for at få hjælp.

”Det er prisværdigt, at MentalVoice har lavet dette tilbud, og hos DMF kigger vi på, hvordan vi kan få et stærkere samarbejde med dem. Man skal bestemt ikke gå med udfordringer eller problemer alene, og det er vigtigt, at man rækker ud efter de muligheder, der er, for at få hjælp.Musikbranchen er ikke en nem branche at være i, og vi skal sammen hjælpe hinanden,” siger hun.

På de følende sider kan du læse tre musikere fortælle, hvordan de håndterer stress og work-life-balance.